Imago

Viroloog Steven Van Gucht: "Zelfs als u een barbecue gedaan hebt, zullen contactopspoorders dat niet tegen u gebruiken"

Viroloog Steven Van Gucht heeft opnieuw opgeroepen om eerlijk te zijn als u een telefoontje krijgt van een contactopspoorder. "Zelfs als u veel te veel contacten hebt gehad, of u een barbecue hebt gedaan, dan zal dat niet tegen u gebruikt worden", vertelde hij in "Het Journaal". 

Het systeem van de contactopsporing lijkt nog altijd kinderziekten te vertonen. Het principe is simpel: mensen die contact hebben gehad met iemand die besmet is met het coronavirus worden opgebeld. Op die manier wil men de verspreiding van het virus tegengaan. Maar nu blijkt dat er maar weinig contacten worden uitgewisseld met die contactopspoorders en dat is een probleem. 

"Het verloopt met horten en stoten", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid. Het systeem moet verbeteren, labotesten moeten sneller binnenkomen en de gegevens die verzameld worden door de huisartsen moeten correcter zijn. Maar mensen moeten anderzijds ook meer vertrouwen hebben in het systeem."

Mensen moeten ook meer vertrouwen hebben in het systeem 

Steven Van Gucht - viroloog

Oproep tot eerlijkheid: "Zelfs als u een barbecue hebt gedaan, zal dat niet tegen u gebruikt worden"

Dat laatste is cruciaal benadrukt Van Gucht: "Wanneer mensen vastgesteld worden met de besmetting hebben ze gemiddeld genomen al twee andere mensen besmet. Wanneer je niets doet, gaan mensen op hun beurt weer andere mensen besmetten. Dat leidt tot honderden nieuwe infecties."

Hij wil de mensen ook geruststellen: "Zelfs als u veel te veel contacten hebt gehad, of een barbecue hebt gedaan, dan zal dat niet tegen u gebruikt worden. U moet zo open mogelijk zijn, want uiteindelijk gaat dat levens redden."

U moet zo open mogelijk zijn, want uiteindelijk gaat dat levens redden

Steven Van Gucht - viroloog

En wat dan met de app, waar nu (opnieuw) over nagedacht wordt? Zal dat systeem beter werken? Van Gucht betwijfelt het: "De app zou sowieso complementair zijn. Manuele contactopsporing is een beter systeem." Voor alle duidelijkheid: het is nog niet beslist of er effectief zo'n app komt. "Het is een mogelijkheid."

Herbekijk hier het hele gesprek met viroloog Steven Van Gucht: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen