Videospeler inladen...

Historische lancering van eerste bemande, commerciële ruimtevlucht uitgesteld: weer gooit roet in het eten

De eerste bemande commerciële ruimtevlucht is uitgesteld door het slechte weer. De missie had in meer dan één opzicht een mijlpaal moeten worden. Komend weekend volgt een nieuwe poging, maar ook dan zijn de weersvoorspellingen niet zo gunstig.

Normaal gezien zouden voor het eerst in bijna 10 jaar weer astronauten vanop Amerikaanse bodem de ruimte worden ingestuurd en voor het eerst gebeurt dat met een raket van een commercieel ruimtevaartbedrijf. SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft een samenwerking afgesloten met de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA om vanaf vandaag astronauten op en af het internationaal ruimtestation ISS te vervoeren.

Het had dus een historische dag voor de (Amerikaanse) ruimtevaart moeten worden, maar helaas stak het stormweer daar een stokje voor. Er volgen nu nog twee nieuwe pogingen op zaterdag en zondag. Al zijn de weersvoorspellingen voor het weekend momenteel ook nog twijfelachtig.

Bekijk hoe de astronauten 16 minuten voor de lancering te horen krijgen dat de missie niet doorgaat en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Crew Dragon

SpaceX gebruikt zijn zogenoemde Crew Dragon om astronauten de ruimte in te krijgen. De Crew Dragon is een ruimtevaartuig dat tot 7 astronauten kan vervoeren en bovenop de lanceerraket geplaatst is. Het is de grotere en zwaardere opvolger van de Dragon, een capsule waarmee SpaceX al jaren vracht naar het internationaal ruimtestation ISS bracht.

Bekijk de analyse van Koen Wauters in "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De eerste astronauten in de Crew Dragon zijn Robert Behnken en Douglas Hurley. Ze werkten vijf jaar lang samen om deze missie voor te bereiden. Eerder hadden deze twee ervaren NASA-astronauten al verschillende missies met de spaceshuttle (het Amerikaanse ruimtevaartprogramma red.) ondernomen.  

(lees verder onder de foto)

(NASA/Bill Ingalls) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html

Nieuw tijdperk voor Amerikaanse ruimtevaart

De lancering van een bemande vlucht door SpaceX betekent dat de ruimte vanaf nu ook het domein is van commerciële bedrijven en niet alleen meer van landen die vooraf geplande en gefinancierde missies organiseren. Als deze missie van SpaceX slaagt, zal een commercieel bedrijf voortaan astronauten op en af naar de ruimte kunnen sturen.

Het is trouwens van 2011 geleden dat er nog astronauten vanaf Amerikaanse bodem in een Amerikaans ruimtetuig vertrokken. Na het tijdperk van de spaceshuttles was de NASA aangewezen op de Russische Sojoez-ruimtevaarttuigen om haar astronauten te lanceren.  

En het is ook voor het eerst in 40 jaar dat Amerika een nieuw bemand ruimtetuig in dienst neemt. Geen wonder dat er voorafgaand aan deze lancering al tientallen testen waren door SpaceX om deze eerste bemande vlucht vlekkeloos te laten verlopen.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De missie zelf naar het internationaal ruimtestation ISS is gepland op zo'n 110 dagen. Het duurt trouwens 24 uur voordat de twee astronauten met hun Crew Dragon zullen aandokken bij het ISS. Bedoeling is om onderweg allerlei procedures aan boord extra te controleren en in te oefenen om zo volgende bemande missies voor te bereiden. In het ISS zullen de twee astronauten samen met de al aanwezige crewleden allerlei onderzoeken voortzetten.

Bekijk de reportage uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Elon Musk is niet de enige

De NASA werkt voor deze missie dus samen met SpaceX, het bedrijf van zakenman Elon Musk. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gelooft dat het beter is om samen te werken met commerciële bedrijven dan met hen te wedijveren om een draagraket en ruimtecapsule te ontwikkelen. Bovendien kan NASA daardoor ook meer middelen vrij maken voor andere ruimtemissies dan de reizen naar het ISS.

Ook vliegtuigbouwer Boeing is bezig met de ontwikkeling van een bemand ruimtevaarttuig dat de naam Starliner meekreeg. Voorlopig loopt Boeing wat achter op SpaceX, maar het is de bedoeling dat ook Boeing binnenkort een licentie binnenhaalt om op en af te reizen naar het internationale ruimtestation ISS.

(lees verder onder de foto)

Elon Musk, baas van het bedrijf SpaceX
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Beluister het gesprek met Koen Wauters in "De ochtend":

Meest gelezen