Videospeler inladen...

Opnieuw rellen in Hongkong: protest tegen celstraf voor wie geen eerbied toont voor Chinese volkslied

In Hongkong gebruikt de politie traangas en zogenaamde "pepper pellets" (bolletjes peper) om betogers in het financiële centrum van de stad uit elkaar te drijven. Er zijn ook honderden mensen opgepakt. De betogers komen samen om hun onvrede over de toenemende invloed van China op Hongkong te tonen, meer bepaald een wet die straffen oplegt voor gebrek aan eerbied voor het volkslied van China.

Een gevangenisstraf van drie jaar en een boete tot bijna 6.000 euro voor al wie geen eerbied toont voor het Chinese volkslied. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van de LegCo of Legislative Council, het "parlement" van de autonome regio Hongkong. Bovendien zouden alle jongeren in lagere en middelbare scholen dat volkslied moeten leren en moeten zingen, zoals dat in China het geval is. 

Sta op! Jullie die weigeren om slaven te zijn

Openingszin van het volkslied van de Chinese Volksrepubliek

Op verschillende plaatsen in Hongkong kwamen betogers vanochtend opnieuw massaal op straat en braken er rellen uit. Dat gebeurde vooral rond het parlementsgebouw, maar ook in andere wijken op Hong Kong Island en in Kowloon op het vasteland.

De oproerpolitie heeft de wijk rond het parlement hermetisch afgesloten met prikkeldraad en schiet met pepperspray. Er zouden zeker 300 mensen zijn opgepakt. Onder hen zouden schoolkinderen zijn. Toch blijven sommige betogers proberen het gebied rond het parlement binnen te dringen om zo hun woede te koelen over wat ze een nieuwe inbreuk op de vrijheden van Hongkong noemen. 

Volgens de betogers is de nieuwe wet een aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Het communistische regime in Peking zegt dan weer dat het volkslied de "patriottische geest en de socialistische waarden zal stimuleren".

Lees verder onder de foto:

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De afgelopen dagen laaide het protest in Hongkong opnieuw op, na een relatieve pauze door het coronavirus. Zondag trokken duizenden mensen door de straten om te betogen tegen nieuwe veiligheidswetten die China in Hongkong wil opleggen. Door die wetten wordt het streven naar onafhankelijkheid en afscheiding onwettig, en zouden Chinese veiligheidsdiensten kunnen optreden in Hongkong. Voor veel inwoners van Hongkong vormen deze nieuwe wetten een nieuwe inbreuk op de vrijheid van hun stad en zijn ze volgens hen een bewijs van de toenemende rechtstreekse inmenging van Peking.

Sinds 1997 maakt Hongkong, na een lange periode van Brits bestuur, opnieuw deel uit van China. Om de speciale status van Hongkong te behouden, werd toen de regel van "één land - twee systemen" ingevoerd. Hongkong zou zo voor minstens 50 jaar min of meer als een zelfstandige stadsstaat voort kunnen bestaan, met zelfbestuur en vrijheden zoals die van meningsuiting en pers, dingen die ondenkbaar zijn in communistisch China. De controle van China over Hongkong is onrechtstreeks, namelijk via de lokale regering en het lokale parlement.

Hoe wordt Hongkong geregeerd?

Officieel vormt Hongkong -net als het nabijgelegen Macau- een regio met zelfbestuur binnen China. Er is een regering en een parlement, de LegCo. Die laatste bestaat uit 70 leden, waarvan de helft rechtstreeks wordt verkozen via een meerpartijensysteem en de andere helft van de leden wordt aangeduid door "functionele groepen". Dat zijn vooral economische en sociale sectoren zoals vastgoed, industrie, financiën en dergelijke.

Het systeem dateert een beetje uit de Britse koloniale tijd toen de regering vooral werd gedomineerd door lokale zakenlieden en in feite is dat nog altijd zo. Die zijn dan nu wel meestal op de hand van het regime in Peking omdat hen dat voordeel oplevert of omdat ze economisch achteruitgaan als ze China tegen zich krijgen.

In de praktijk hebben de pro-Peking-fracties de meerderheid in de LegCo en domineren ze dus ook de regering van Hongkong. De democratische oppositie steunt dan ook vooral op de rechtstreeks verkozen parlementsleden en heeft daar een meerderheid. In Hongkong wonen iets meer dan 7 miljoen mensen. De meesten zijn afkomstig uit de naburige provincie Guangdong (Canton), maar er zijn ook veel westerlingen en mensen uit India, Zuidoost-Azië en andere gebieden.

Herbekijk hier het bericht over het protest in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen