Alexander Dumarey

De ware oorzaak van het drinkwatertekort!

Louis van Dievel, schrijver en journalist, schrijft elke week over de kleine en grote actualiteit. Vandaag kijkt hij op eigenzinnige manier naar de zwembadvullers en de handenwassers.

opinie
Louis van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Waarde redactie,

Het is niet van mijn gewoonte om in mijn pen te kruipen, ik heb wel andere en veel nuttiger dingen te doen. Maar ik ben het beu om door specialisten, wetenschappers, pastoors, betweters en politiekers de les te worden gelezen. Ik ben het beu om als een kind te worden behandeld of als een halvegare met een IQ van 65. Of als een crimineel. Ik kom daar subiet op terug, op dat laatste. Ik ben een gewone mens, met een gewone bedrijfswagen, het is niet eens een BMW. Ik woon in een gewone verkaveling, mijn perceel is echt niet groter dan 50 aren, en mijn zwembad … Ik word emotioneel als ik daarover moet beginnen. 

Gekoeioneerd door de staat

Weken aan een stuk heb ik mij laten koeioneren door de staat. Ik mocht alleen nog de straat op om de gazet te kopen of naar de Carrefour te gaan of naar de apotheker. Ik doe geen van die dingen! Mijn vrouw doet dat. Ik mocht wel gaan werken, want de economie mocht niet stilvallen, natuurlijk niet. Ik ben verkoper, ik verkoop airco’s. Met een hete, droge zomer zoals die van 2018 en 2019 in het vooruitzicht, kunt ge geen betere job hebben. Kassa! Ik moest dus wel de baan op, ik deed niks anders dan essentiële verplaatsingen. En er was bijna geen kat op de autosnelweg, eindelijk kon ik een keer doorperen in mijn Audi Coupé. Drie keer ben ik geflitst!  Ge zoudt denken dat de pakkemannen wel iets beter zouden te doen hebben dan achter sportief rijdende burgers te jagen, wel, ge moogt iets anders denken.

Iedereen doet het

Na twee maanden lockdown werd de strop om onze nek wat losser gemaakt. Die zever over bubbels, ge weet wel. Direct begonnen in onze verkaveling de barbecues te roken. Ik zeg tegen mijn vrouw, kom Marylouke, we gaan ook wat vrienden uitnodigen, gaat gij naar de beenhouwer, ik steek onze elektrische BBQ aan.

Nee nee, zegt ons Marylou, het mag nog niet!

Maar iedereen doet het, zeg ik, kijk, er hangt een grote grijze vettige wolk boven onze verkaveling, iedereen is worsten en kippenfilets aan het verkolen.

Ze heeft nog een week tegengesparteld. Van Ranst dit en Van Gucht dat. Ze wilde ook niet naar de feestjes van de geburen gaan. Uitnodigingen genoeg, pertang.

Marylou, heb ik gezegd, we gaan een slechte naam krijgen in ons verkaveling, “de marginalen” gaan ze ons noemen achter onze rug.

Foto’s op Facebook

We waren met 20, 30 man, meer niet. Tien koppels en nog wat loslopend wild.

Breng uw zwembroek mee, had ik op de uitnodiging gezet, maar ge moogt ook zonder in ons zwembad. Het was keigezellig, al zeg ik het zelf. Ons vrienden voelden zich “bevrijd”. Ik zeg dat niet, ze zegden dat zelf. Maar het was niet verstandig om foto’s van ons zwembad op Facebook te zwieren. Waar wij met ons allemaal met en zonder zwembroek waren ingedoken toen het te warm werd.

Ineens: wiejuwiejuwieju! Politie voor ons deur. Met twee combi’s!

Meneer, zegt de baas van die flikken, er is hier een niet toegelaten feestje aan de gang dat een gevaar is voor de volksgezondheid, dat gaat u een noot kosten.

Zeg feldwebel, antwoord ik hem, ga eens op een ander een zaag spannen, wij zijn allemaal gezonde mensen ondereen, en gij komt hier in mijn gezicht staan hoesten.

Die mens droeg wel een mondmasker, ik bedoelde dat dus figuurlijk hé.

Schrijf iedereen maar op de boek, zei de flikkenbaas tegen zijn dienders.

Dat vonden ze plezant natuurlijk, naar de blote lijven van ons gasten loeren. Ze gingen zelfs in de dressing kijken, want ze hadden gehoord dat er zich daar mensen in durven verstoppen.

Tekort aan drinkwater

Zijt ge niet verlegen, zegt een flik tegen mij, en hij wijst op mijn zwembad. Er dreigt een tekort aan drinkwater en gij vult een vijfentwintigmeterbad helemaal tot aan de rand.

Ja, heb ik geantwoord, en morgen laat ik het leeglopen want ik denk dat er een paar in het water hebben gep…. En dan doe ik het opnieuw helemaal vol.

Voilà, en nu kan ik dus eindelijk mijn punt maken, waarom ik mij dus tot uw redactie wend. Het zijn niet de mensen met een zwembad die het drinkwatertekort veroorzaken, het zijn ook niet de mensen die hun schone gazon glanzend groen proberen te houden met een sproeier. Het zijn al die mensen die vroeger nooit eens hun handen wasten, of hooguit 1 keer per dag, na de grote commissie, en die nu, op commando van de staat en opgejaagd door de specialisten en de wetenschappers en de gazetten, gedwongen worden om 7, 8, 9, ja 10 keer per dag hun handen in te zepen en ze daarna minimaal 20 seconden onder de kraan te houden.  Dat is dus iedere keer minstens één liter drinkwater dat in de afloop verdwijnt. Elf miljoen Belgen x 1 liter x 10 keer per dag, alle dagen, hoeveel versmost drinkwater is dat, waarde redactie? Ik durf het niet uit te rekenen, gij wel?

Gelieve mijn naam en adres niet te vermelden.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen