Onze weermannen zien de straalstroom "lanterfanten": nog zeker 7 dagen (tot 3 juni) droog én stoffig

"Het blijft nog minstens 7 dagen droog, tot woensdag 3 juni", dat zeggen VRT-weermannen Bram Verbruggen en Frank Deboosere. En de droogteperiode kan in juni langer aanhouden als een nieuw hogedrukgebied ons weer domineert. Een hogedrukgebied ligt ook mede aan de basis van het laagje stof op uw auto of op uw ramen thuis.

Verbruggen en Deboosere baseren zich op het doorgaans betrouwbare Europese weermodel ECMWF. "De laatste voorspellingen gaan voor een droogte tot 3-4 juni. Mocht er neerslag vallen, zal het erg weinig zijn: 1 à 2 liter per vierkante meter. Niet de grote hoeveelheid regen die de natuur nodig heeft. " Verbruggen geeft ook aan dat het problematisch blijft voor het grondwater in België. "De grondwaterkaart kleurt kurkdroog-(donker)bruin", tweet hij.

Het huidige warme weer blijft aanhouden door het aantal opeenvolgende hogeluchtdrukgebieden van de afgelopen weken. Zo was het in de maand april ook droog. "Storingen vinden hun weg niet tot bij ons door het gedrag van de straalstroom", vertelt Verbruggen. 

In de toekomst zal het langer duren voor we een weersverandering krijgen

VRT-weerman Frank Deboosere

Dat zegt ook collega Frank Deboosere in "Nieuwe feiten" (Radio 1). Die straalstroom is een "stroom" van lucht die zich op tien kilometer hoogte beweegt. Deboosere: "Op die hoogte waait het erg hard met snelheden tot zelfs 300 km/u. Die harde wind komt door het grote temperatuurverschil tussen wat er aan de evenaar gebeurt en wat er aan de polen gebeurt." Is die stroom actief, dan krijgen we veel variatie in ons weer.

"Als het temperatuurcontrast heel groot is, waait het hard en gaat de straalstroom rechtlijnig. Maar als de snelheden minder groot worden, gaat de stroom meanderen (kronkelen). Door de klimaatopwarming zijn de temperatuurverschillen niet zo groot meer. Het warmt meer op aan de polen. De straalstroom is minder krachtig en meandert. Dan verloopt alles een stuk trager en kan een bepaalde weerfase veel langer duren. De turbo is nu een beetje weg, de straalstroom lanterfant."

HERBELUISTER hier het gesprek met Frank Deboosere in "Nieuwe feiten": 

Slechte luchtkwaliteit en vuile ramen

Wellicht is het u ook al opgevallen dat er veel stof in de lucht hangt met regelmatig een laagje op onze auto's en ramen. De luchtkwaliteit is minder.

Dat heeft ook te maken met de droogte. Gronden staan poederdroog en bij een windje dwarrelt dat al eens rond. Maar ook een hogedrukgebied speelt een rol. Zo'n drukgebied boven ons land duwt lucht naar beneden, bijvoorbeeld rook uit een schoorsteen. "Maar evengoed de grote hoeveelheden stuifmeel die er dit seizoen zijn en soms ook woestijnzand", verklaart Bram Verbruggen.  

Hoe ziet het eruit voor de weersvoorspellingen ná 3 juni? Krijgt regen de kans om het stof weg te spoelen? Verbruggen: "Ofwel krijgen we een lagedrukgebied en dat betekent een beetje regen, ofwel een nieuw hogedrukgebied en dan blijft het droog. Het is het vierde jaar op rij dat we een droogteperiode kennen. De kans is groot dat we dat volgend jaar opnieuw meemaken." Het is een trend aan het worden.

2020 Getty Images

Meest gelezen