Binnenkort quinoa op onze Vlaamse velden? "Quinoa kan heel goed tegen droogte"

Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant gaat op zoek naar alternatieve teelten die goed tegen de droogte kunnen, zoals quinoa. Door de droogte van de laatste jaren hebben landbouwers het steeds moeilijker om gewassen zoals aardappelen en bieten te kweken. Op een proefveld in Herent worden daarom experimenten gedaan met quinoa, een graansoort uit Zuid-Amerika. 

"Als het hier bij ons droger en droger wordt, begint het hier een beetje te lijken op Zuid-Amerika", zegt Wim Fobelets van het Praktijkpunt Landbouw. "En dan worden teelten zoals quinoa ook hier mogelijk. Net zoals je zal zien dat we over 10 of 20 jaar nog meer aan wijnbouw zullen doen dan vandaag."

Groeien bij droogte

Landbouwers zijn zelf op zoek naar teelten die beter tegen droogte kunnen, en daar probeert het Praktijkpunt Herent bij te helpen. Quinoa kan een alternatief zijn omdat die plantjes dieper in de grond op zoek gaan naar vocht. "Een quinoazaadje heeft ook water nodig, maar eens het kiempje boven de grond staat, groeit dat gemakkelijker door bij droge omstandigheden", vertelt Wim Fobelets.

Maar ondertussen blijven ze in Herent wel zoeken naar manieren om bestaande teelten zoals witloof beter bestand te maken tegen droogte. "Bijvoorbeeld met druppelirrigatie, door plastic buisjes met kleine gaatjes ondiep in de grond te leggen waar witloof gezaaid wordt. Want, het is niet de bedoeling dat onze traditionele gewassen zoals aardappelen en witloof verdwijnen."

Te koop in de winkel

"Quinoa is een nieuwe teelt voor landbouwers, maar het is niet nieuw voor de consument", zegt Wim. "Je kan dat vinden in de winkelrekken. Maar dat is quinoa die geïmporteerd is vanuit Chili en Bolivia. Maar wij zouden graag zien dat daar in de toekomst ook lokale quinoa tussen ligt." 

Meest gelezen