Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump dreigt sociale media ‘te sluiten’ nadat Twitter zijn tweets publiekelijk in twijfel trekt

Amerikaans president Donald Trump.Beeld AFP

Amerikaans president Donald Trump heeft ermee gedreigd de sociale media ‘te reguleren’ of zelfs ‘te sluiten’ nadat Twitter een factcheck plaatste bij enkele van zijn tweets. Die aankondiging deed de president op Twitter.

Twitter had gisteren twee berichten van de Amerikaanse president Donald Trump als ongefundeerd bestempeld. Het is voor het eerst dat het sociale medianetwerk zich bemoeit met de inhoud van tweets van Trump.

De berichten waar het om draait gingen over het stemmen per post, een onderwerp dat in de VS momenteel speelt in verband met covid-19. De president twitterde zondag: ‘De VS kunnen geen volledige verkiezing per post houden. Het wordt de grootste verkiezingsfraude in de historie.’ Mensen halen stembiljetten ‘uit brievenbussen', aldus Trump, ‘drukken duizenden vervalsingen', en ‘dwingen mensen ze te ondertekenen. Ze proberen Covid te gebruiken voor deze zwendel', besluit de president.

Onder de tweets plaatste Twitter gisteren een link met de tekst: ‘Lees hier de feiten over stemmen per post’. Gebruikers die die link aanklikken, komen bij informatie van bronnen als CNN, The Washington Post en andere mediakanalen, die experts hebben gesproken. Uit onderzoek blijkt dat per post stemmen zeer zelden in verband wordt gebracht met verkiezingsfraude. Volgens een woordvoerder van Twitter bevatten de tweets in kwestie ‘potentieel misleidende informatie’.

Twitter bericht wordt geladen...

‘De mond gesnoerd’

Het is de eerste keer dat de Amerikaanse president op zijn favoriete sociaalnetwerksite wordt teruggefloten voor het verspreiden van misleidende informatie. Dat pikt hij niet. Trump reageerde al snel via Twitter. Volgens de president ‘bemoeit’ Twitter zich met de verkiezingen en ‘onderdrukt’ het sociale medium ‘het vrije woord’. 

‘De Republikeinen hebben het gevoel dat ze volledig de mond worden gesnoerd door socialemediaplatforms. We zullen streng reguleren of ze zelfs sluiten voordat we dit laten gebeuren’, voegde hij er vandaag aan toe. 

Twitter lag al lang onder vuur omdat het eerder niets deed met berichten van Trump, die regelmatig bol staan van beledigingen en valse beweringen. Het medium heeft naar aanleiding van die kritiek lang gezegd dat gebruikers elkaar corrigeren.

Lees ook

Weduwnaar eist verwijderen tweets van Trump met complottheorieën over zijn overleden vrouw