Direct naar artikelinhoud
Herstelplan

5,48 miljard euro uit herstelfonds voor België? ‘Voorbarig en misleidend’

Lockdown in Brussel: een lege Grote Markt.Beeld Photo News

Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen wil een herstelfonds van 750 miljard euro oprichten. Iets meer dan 5 miljard euro daarvan zou naar België vloeien. Daarmee krijgt ons land minder dan de meeste andere landen. Maar vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) noemt de cijfers ‘voorbarig en misleidend’.

en

Nu de Europese Commissie haar plannen voor een coronasteunfonds op tafel heeft gelegd, kunnen de lidstaten beginnen bikkelen over hun deel van de koek. Onze regering zal daarbij flink moeten lobbyen, want in een eerste voorstel zou België aanspraak maken op slechts 5,48 van de 750 miljard euro. Daarmee komt ons land op de 17de plaats van de 27 lidstaten.

De Belgische subsidie staat in schril contrast met de monsterbedragen voor Italië en Spanje, die respectievelijk 172,7 en 140,4 miljard opstrijken. Ook minder zwaar getroffen landen, zoals Tsjechië (19,2 miljoen) en Nederland (6,7 miljoen), krijgen een hoger budget. Dat heeft niet alleen te maken met het aantal coronadoden, maar ook met de kracht van hun economie.

Volgens De Croo hebben de cijfers echter enkel betrekking op één instrument van het fonds, de Recovery and Resilience Facility. Bovendien is er nog geen totaalbeeld van het hele pakket. Het geciteerde cijfer is dan ook voorbarig, aldus De Croo. “Ons land zou kunnen intekenen op bijkomende middelen van EFSI en EU Invest, waar bijvoorbeeld geen verdeelsleutels voor vastgelegd worden.”

“Hoeveel middelen waar zullen terechtkomen, zal ook in grote mate afhangen van de uiteindelijke financieringsnoden en de precieze voorwaarden van de verschillende instrumenten. Die details zijn vandaag nog onvoldoende duidelijk en het is weinig zinvol om hierover te speculeren. Mijn uitgangspunt is altijd geweest: financiering moet terechtkomen daar waar de noden zijn.”

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog