Direct naar artikelinhoud
Overlijden George Floyd

Honderden demonstranten eisen gerechtigheid in Minneapolis na dood zwarte man

Massaal protest in Minneapolis.Beeld AFP

Honderden demonstranten vroegen gerechtigheid in de straten van de Amerikaanse stad Minneapolis nadat een zwarte man omkwam bij een confrontatie met een blanke politieagent. Demonstranten en beroemdheden trekken zowel op straat als op sociale media van leer met de slagzin #blacklivesmatter.

Bekijk nu: honderden mensen demonstreren in Minneapolis

Video wordt geladen...

Demonstranten zijn massaal op straat gekomen nadat de zwarte Georges Floyd omkwam na een confrontatie met een blanke politieagent. Floyd werd door de knie van de agent in zijn nek tegen de grond gehouden “omdat hij weerstand bood bij een controle aan een kruidenierswinkel” en hij “mogelijk onder invloed van drugs of alcohol” was.

Ondanks dat Floyd aangaf dat hij niet meer kon ademen, bleef de agent hem vasthouden. Op verschillende video’s die op sociale media circuleren is te zien hoe hij uiteindelijk roerloos op de grond blijft liggen met zijn gezicht tegen de grond gedrukt. 

Een fragment van het incident.Beeld AFP

De agent in kwestie en de drie agenten die bij het incident aanwezig waren, werden per direct ontslagen. Maar dat is niet genoeg, volgens velen. Het is niet de eerste keer dat een zwarte Amerikaan hard wordt aangepakt door blanke politieagenten. Duizenden Amerikanen kwamen daarom op straat om te protesteren tegen de volgens hen lakse aanpak van zulke criminele feiten. De demonstranten blokkeerden het verkeer en verspreidden zich over de stad. De protesten leidden uiteindelijk tot een harde confrontatie met de politie, die reageerde met traangas.

#blacklivesmatter

Niet alleen op straat, maar ook op sociale media wordt fel geprotesteerd en gerouwd om de dood van Georges Floyd. Uitspraken als ‘Hoeveel levens nog?’ en de herhaaldelijke laatste woorden van Floyd worden wijd verspreid op Twitter. Ook beroemdheden zoals zangeres Zara Larsson en Amerikaans politica en activiste Alexandria Ocasio-Cortez betuigen hun afgunst met de hashtags #JusticeForGeorge en #BlackLivesMatter. 

Twitter bericht wordt geladen...

De burgemeester van Minneapolis, Jacob Frey, verontschuldigde zich ondertussen bij Floyd’s familie en zei: “Zijn leven is van belang. Hij had niet mogen sterven.” Met die woorden verwijst hij naar de ‘Black lives matter’-beweging die in 2013 ontstond nadat George Zimmerman in 2013 werd vrijgesproken voor de dood van de Afro-Amerikaanse jongere Trayvon Martin het jaar ervoor.

“Vijf minuten lang keken we toe hoe een blanke officier zijn knie tegen de nek van een zwarte man drukte”, zei Frey. “Vijf minuten lang. Deze agent faalde in de meest elementaire menselijke zin.”

Onderzoek

De FBI en de autoriteiten in Minnesota zijn ondertussen een onderzoek gestart naar de dood van Floyd, en het incident wordt door het FBI onderzocht op mogelijke schendingen van burgerrechten.