Peru weigert kat Lee, ‘euthanasie enige mogelijke optie’

Noch terugkeer noch quarantaine zijn een optie voor de kater.© RR

De Peruaanse gezondheidsautoriteiten hebben het verzoek geweigerd om de illegaal geïmporteerde kat Lee, die mogelijk drager is van rabiës, terug te sturen naar het Zuid-Amerikaanse land. Dat meldt het FAVV woensdagavond, maar volgens dierenrechtenorganisatie Gaia zijn 'doelbewust' verkeerde documenten doorgestuurd naar Peru.

edm

Nu de piste van een terugkeer naar Peru is uitgesloten, is euthanasie van het dier voor het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) de enig mogelijke optie. ‘Het FAVV heeft de weigering van Peru om de kat terug te nemen en de euthanasie als enige uitweg aan de advocaat van de tegenpartij gemeld’, aldus woordvoerster Hélène Bonte. Vrijdag beslist de rechtbank in Antwerpen over het lot van de kater.

Eerder had de ambassadeur voor Peru in België zijn steun uitgesproken voor de Antwerpse studente Selena Ali, die kater begin april illegaal vanuit Peru naar ons land bracht, zonder dat daarbij de regels voor de preventie van hondsdolheid gerespecteerd werden. Gonzalo Gutiérrez Reinel benadrukte dat er al tien jaar geen rabiës meer is in de stad waar Lee vandaan komt en is de kans dat de kat besmet is ‘zo goed als onbestaande’.

‘Alle diersoorten lopen gevaar’

Het FAVV herhaalt dat de belangrijkste factor voor het importverbod voor het dier het feit is dat Peru een risicoland is voor rabiës. Tussen 2017 en midden 2019 zijn er meer dan 300 uitbraken van de besmetting bij dieren gemeld. ‘Deze informatie komt uit de databank van de World Organisation for Animal Health.’

Het virus kan bij alle zoogdieren voorkomen, onderstreept het FAVV. ‘In de verklaring van de Peruviaanse ambassadeur wordt gesteld dat er geen gevallen van hondsdolheid bij katten in deze regio zijn gemeld. Het is echter geen kwestie van welke diersoort besmet is. Als er ergens in een regio besmette dieren worden aangetroffen, kunnen alle diersoorten in die regio worden besmet en dus potentieel gevaar lopen’, aldus het FAVV.

Rabiës is een dodelijk virus voor mensen, soms tot twaalf maanden na de besmetting. Jaarlijks sterven 55.000 mensen door hondsdolheid. Dit is dan ook een kwestie van volksgezondheid, aldus viroloog Steven Van Gucht, hoofd van het Belgisch Nationaal Referentielabo voor Rabiës. ‘België is sinds 2001 rabiësvrij en dat moet zo blijven.’

Geen quarantainecentra

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zei vorige week dat het diertje doden niet alleen onnodig is, maar ook onwettig. Volgens Weyts stelde de Europese wetgeving dat eerst geprobeerd moet worden om het katje terug te sturen. ‘Als dat niet kan - zoals hier het geval is - dan moet het in quarantaine geplaatst worden. Enkel als die opties niet kunnen, mag men overgaan tot euthanasie’, schreef Weyts aan de federaal bevoegde minister Dennis Ducarme (MR).

In zijn antwoord wees Ducarme erop dat ‘Peru een hoogrisicoland is voor hondsdolheid’. In België bestaan verder geen erkende quarantainecentra voor honden en katten. ‘Gelet op deze grondige risicoanalyse werd besloten dat euthanasie de enige mogelijke optie was.’ De minister wees er ook op dat de Raad van State, bij wie de studente na een gemotiveerde communicatie aanklopte, ‘in haar arrest van 8 mei 2020 alle middelen van mevrouw Ali verwierp’.

Dierenrechtenorganisatie Gaia zegt woensdag in een reactie dat het FAVV 'doelbewust' verkeerde documenten doorgestuurd heeft naar Peru. Zo zou een exportcertificaat van maart zijn overgemaakt, toen het dier van Peru naar Europa overgebracht werd. 'Maar zo'n certificaat is maar vijftien dagen geldig', zegt Kim Vandenbroucke, persverantwoordelijke van Gaia. De organisatie bekijkt verdere stappen.

Bovendien gaat het nu niet om export, maar om import in Peru. Volgens Gaia moet hiervoor een exportcertificaat van het FAVV voorliggen, maar geeft het voedselagentschap dat niet. De advocaat van Selena Ali, Anthony Godfroid, zou intussen aan Senasa evenwel de 'nodige documenten' overgemaakt hebben. 'We denken dat Senasa dan wel de toestemming zal verlenen', zegt Gaia.

‘Rabiës houdt geen rekening met emotie’

Een katje smokkelen tijdens een pandemie kan slecht aflopen, zowel voor het katje als voor de volksgezondheid.

Ambassadeur Peru steunt Selena Ali in zaak katje Lee: ‘Al tien jaar geen rabiës in die stad’

© RR

Gonzalo Gutiérrez Reinel, ambassadeur voor Peru in België, steunt Selena Ali in haar strijd om kat Lee. Volgens de ambassadeur is er al tien jaar geen rabiës meer in de stad Cuzco waar Lee vandaan komt en is de kans dat de kat besmet is ‘zo goed als onbestaande’. De ambassadeur vraagt aan de rechtbank om de kat hier in België zijn quarantaine te laten uitzitten.

Vrijdag beslist de rechtbank in Antwerpen over het lot van katje Lee. Ook in Peru krijgt de zaak media-aandacht, zeker omdat het land als een grote risicohaard voor rabiës wordt voorgesteld door het FAVV, dat de euthanasie van Lee vraagt. In een brief spreekt ambassadeur Gonzalo Gutiérrez nu zijn steun uit aan Selena Ali. Hij roept de rechtbank op om vrijdag in te stemmen met het volmaken van de verplichte quarantaineperiode in België.

‘In een brief van 21 mei 2020 van Raul Rosadio Alcantar, hoofd van de diergeneeskundige faculteit van de Universiteit Mayor de San Marcos, wordt gesteld dat er sedert 2010 geen geval van hondsdolheid of rabiës is vastgesteld bij een hond of een kat in de stad Cuzco’, aldus de Peruaanse ambassadeur, die Peru ook in de Europese Unie vertegenwoordigt en een belangrijk diplomatiek functionaris is voor zijn land. ‘Gezien mevrouw Ali de kat heeft laten vaccineren en er al tien jaar geen rabiës is, vragen wij om het dier niet op te offeren maar in België de verdere quarantaine te laten uitzitten.’ Nog volgens de ambassadeur levert Peru al dertig jaar inspanningen om hondsdolheid uit te roeien via vaccinatiecampagnes, voorlichting en jaarlijkse bijeenkomsten in het kader van de Panamerikaanse Gezondheidsorganisatie.

Anthony Godfroid, advocaat van Selena Ali, voelt zich toch weer wat gesterkt. ‘Peru is geen ontwikkelingsland. Die mensen zijn zwaar beledigd dat ze in België als een broeihaard voor rabiës worden voorgesteld.’

© RR

© Jan Van der Perre