JON CARTWRIGHT

Heeft u ook last van "reply-moeheid" de laatste weken? "We krijgen te veel digitale prikkels over ons heen"

Heeft u de afgelopen weken ook minder zin om te antwoorden op sms'en, whatsapp- of Facebookberichtjes? Niet abnormaal, zo blijkt, velen hebben in deze coronacrisis last van zogenoemde "reply-moeheid". "We krijgen te veel prikkels over ons heen en dan beginnen we zelf te corrigeren."

Beluister hier het gesprek metĀ Yasmien Naciri in "De wereld vandaag" met daarbij de reactie van experte Vicky Franssen. U kunt het ook lezen onder de audio.Ā 

In Amerikaanse media wordt er al langer over gesproken en nee, het ligt niet aan u. Veel mensen hebben dezer dagen minder zin om te antwoorden op berichtjes dan anders. Onder hen ook ondernemer en actief twitteraar Yasmien Naciri.

"Ik reageer veel minder op mensen dan anders", zegt ze in "De wereld vandaag". "Ik krijg te veel prikkels over me heen. Sommige mensen werken nu minder en hebben meer nood aan een babbel online, wat ik snap. Maar mij put het momenteel uit, ik word er zelf ook moe van."

Het put mij uit, ik word er zelf moe van

Yasmien Naciri

En dat is helemaal normaal, zegtĀ Vicky Franssen, experte in onlinecommunicatie en docent aan de Arteveldehogeschool. "Uit eerder onderzoek blijkt dat digitale prikkels ons kunnen uitputten en dat die ons stress kunnen bezorgen. Mensen gaan dat over het algemeen spontaan gaan corrigeren. Eens het te veel wordt, gaan mensen meldingen afzetten, de smartphone aan de kant leggen, wat minder snel of niet reageren, enzovoort."

Eigenlijk is het niet zo opmerkelijk dat we nu minder snel antwoorden of minder op sociale media zitten, zo klinkt het. "We kijken meer op sociale media op werkdagen, wanneer we wachten op de trein, de bus of een avondactiviteit." En al die zaken zijn nu - deels - weggevallen. "Nu het werk zich ook vooral digitaal afspeelt - met onlinevergaderingen - spenderen we veel tijd aan het scherm, met veel prikkels tot gevolg. Daardoor zullen we minder bezig zijn met sociale media."

Nu het werk zich ook vooral digitaal afspeelt, spenderen we veel tijd aan het scherm, met veel prikkels tot gevolg

Vicky Franssen

"In deze coronacrisis zien we eigenlijk twee types mensen", zegt Franssen nog. "Een deel van de mensen heeft het nu veel rustiger. De work-life-balance zit bij hen beter, omdat ze minder van hier naar daar moeten hollen. Het andere deel heeft het nu veel drukker. Zij moeten al hun werk in de helft van de tijd afwerken omdat er ook aanlooplessen zijn of ze moeten op hun kinderen passen.Ā Beide groepen gaan grenzen stellen. Bij het eerste deel speelt het fenomeen dat we ook in weekends of vakanties zien, ook dan gaan mensen minder reageren. De tweede groep wil vooral de prikkels beperken."

Meest gelezen