Nu officieel: kleuters op 2 juni weer naar school, lager onderwijs start pas op 5 juni en geen 1,5 meter afstand meer

Het is nu officieel: kleuters mogen vanaf 2 juni opnieuw naar school, leerlingen uit het lager onderwijs moeten nog enkele dagen langer wachten, tot 5 juni. Opvallend: de 1,5 meter afstand tussen de leerlingen hoeft niet meer bij kleuters of leerlingen uit de lagere school. De klassen mogen bovendien volledig samenblijven als "contactbubbel". Een overzicht. 

Vorige week vrijdag kwam Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) met zijn plan voor de komende weken op de proppen, na overleg met de onderwijskoepels en de vakbonden. Tot nog toe mochten enkel de leerlingen uit het eerste, tweede en zesde leerjaar (deels) weer naar de les, net als het zesde en zevende middelbaar in het secundair. Vanaf 2 juni zouden daar het kleuteronderwijs en de lagere school bijkomen, net als het tweede en vierde middelbaar. 

Hoewel het maar om een advies ging, kwam er toch al veel protest van directeurs en leerkrachten, die de plannen niet zagen zitten. Zoveel leerlingen weer naar school, terwijl de afstandsregels zouden blijven, was onhaalbaar, zo klonk het. 

Vandaag hakte het Overlegcomité - waarin alle regeringen van ons land zitten - de knopen door, na overleg met de GEES, die advies levert.

Kleuterscholen

  • Alle jaren in het kleuteronderwijs kunnen heropstarten op dinsdag 2 juni.
  • Er moet geen veilige afstand van 1,5 meter worden gehouden tussen de kleuters of tussen de kleuters en de leerkrachten.
  • Kleuters en leerkrachten hoeven geen mondmasker te dragen.

Lager onderwijs

  • Al een tijdje kunnen het eerste, tweede en zesde leerjaar weer (deels) naar de les. Vanaf maandag 8 juni kunnen alle leerjaren in het lager onderwijs weer volledig openen. Op vrijdag 5 juni kan er al een proefdag worden gehouden. 
  • De klasgroep kan samenblijven, ook al is die groter dan 20 leerlingen. De klas wordt dan een contactbubbel die geen contact mag hebben met andere bubbels, ook niet op de speelplaats. 
  • Leerlingen onderling hoeven geen veilige afstand van 1,5 meter te houden. Bij contact tussen leerling en leerkracht is die afstand wél noodzakelijk.
  • Leerlingen hoeven geen mondmasker te dragen, leerkrachten moeten dat enkel wanneer ze zich tussen de leerlingen begeven en er dus geen afstand kan worden bewaard.

De lagere school start dus enkele dagen later dan het voorstel van Weyts. "Voor het lager onderwijs hebben we 3 schooldagen moeten inleveren", zegt hij daarover. "Maar eigenlijk winnen we 30 dagen voor alle leerlingen, leerkrachten en ouders in heel Vlaanderen. Onder deze versoepelde voorwaarden kan de overgrote meerderheid van de scholen volledig heropenen."

Let wel: het is aan de scholen zelf om te beslissen of ze volledig heropenen en hoe ze dat organiseren. Het is dus mogelijk dat sommige scholen toch vasthouden aan de afstandregels of met kleinere groepen en halve dagen werken.

Secundair onderwijs

  • Momenteel kan enkel het zesde en zevende middelbaar twee dagen naar school. Vanaf 2 juni komen daar het tweede en vierde middelbaar bij, ook twee dagen per week. Het eerste, derde en vijfde middelbaar zal in juni nog één of enkele dagen terugkeren om het schooljaar af te ronden. 
  • Leerlingen en leerkrachten moeten de veilige afstand van 1,5 meter houden
  • Maximaal 14 leerlingen samen in een klas en dus in een contactbubbel.
  • Leerlingen en leerkrachten worden sterk aangeraden om een mondmasker te dragen. Tot nog toe was dat verplicht. Scholen kunnen ervoor kiezen om de verplichting te behouden.

Alles samen toch een behoorlijke versoepeling, niet? Het Overlegcomité wijst naar de goede evolutie van de coronacijfers in ons land. "Bovendien zijn de inzichten in internationale wetenschappelijke kringen geëvolueerd", zo staat in een persbericht van premier Sophie Wilmès (MR). "De experten van de GEES geven aan dat studies en ervaringen uit verschillende landen ons leren dat kinderen minder getroffen lijken te zijn door het virus en ze lijken bovendien ook minder besmettelijk."

Onderzoek leert dat kinderen minder getroffen lijken en bovendien minder besmettelijk zijn

Deze maatregelen blijven

  • Hygiëneregels - het wassen van de handen, bijvoorbeeld - blijft belangrijk.
  • De klassen, gangen en leraarskamers moeten goed geventileerd zijn. 
  • Lessen en andere activiteiten in de buitenlucht hebben de voorkeur. 
  • Scholen moeten over een noodplan beschikken voor mocht er een besmettingshaard ontstaan. 

"Ongetwijfeld komen sommige scholen nog steeds voor grote uitdagingen te staan", zo zegt Weyts, maar door de extra versoepelingen - de veilige afstand die wegvalt en de grotere klassen - "kan de grote meerderheid van de scholen heropstarten".

"Vorige week leken deze versoepelingen nog niet haalbaar, maar intussen zijn de wetenschappelijke inzichten geëvolueerd", zegt de minister. "Ik heb die opening met beide handen aangegrepen om uiteindelijk tot dit akkoord te komen. Ik vraag vergiffenis aan al die directeurs en leerkrachten die al druk bezig zijn met de herinrichting van hun school, maar dit is de meest eenvoudige en toch veilige heropening, waarmee we honderdduizenden kinderen, ouders, leerkrachten en directies tegemoet komen."

Dit is de meest eenvoudige en toch veilige heropening, waarmee we honderdduizenden kinderen, ouders, leerkrachten en directies tegemoet komen

Minister van Onderwijs Ben Weyts

Maar was het niet duidelijker als er vrijdag nog niet was gecommuniceerd? "Je kan terecht kritiek hebben op het besluitvormingsproces, maar ik ben fier dat Vlaanderen het voortouw genomen heeft", besluit Weyts. "Het eindresultaat is dat scholen open mógen gaan en open kúnnen gaan."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Viroloog Marc Van Ranst ziet geen problemen in deze versoepeling. "We zitten gelukkig in de staart van de epidemie en we zien - ook hier gelukkig - geen effect van de vorige versoepelingen", zegt hij in "Het Journaal". "Dan kan je iets meer doen met de overgebleven ruimte."

Dat kinderen voortaan binnen hun klas geen afstand meer moeten houden, vindt hij ook geen probleem. "De overdracht tussen kinderen is veel kleiner dan bij volwassenen. We willen kinderen vooral kind laten zijn. Op de speelplaats mogen ze dus spelen zoals vroeger met de klas."

Bekijk hieronder het gesprek met viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen