imago/Joana Kruse

Op reis naar Frankrijk deze zomer? Franse premier: "Willen grenzen met andere Europese landen openen vanaf 15 juni"

Frankrijk wil graag de grenzen met andere Europese landen openen vanaf 15 juni. Dat heeft premier Édouard Philippe aangekondigd. Er moet wel nog overleg zijn met de buurlanden. Ondertussen wil de expertengroep die ons land uit de coronacrisis moet leiden de regel van vier herbekijken op de volgende Nationale Veiligheidsraad. Volg hier alle updates over het coronavirus. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de meest recente nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Erika Vlieghe: "Exit is helemaal anders dan wij oorspronkelijk uitgetekend hebben"

"De GEES wikt, maar de politiek beschikt." Aan het woord is Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES (de groep die de exitstrategie voor ons land uit de coronamaatregelen voorbereidt). Na de versoepelingen van 18 mei zouden er een paar weken "rust" genomen worden om de gevolgen ervan te kunnen analyseren, maar bijvoorbeeld in het onderwijs worden er nu toch sneller stappen gezet. "Dat is hun rol, zij zijn beleidsmakers, wij zijn een adviesorgaan", zei ze in "Terzake". 

"De exit is helemaal anders dan wij die oorspronkelijk uitgetekend hadden. En hoe meer we nu openzetten, hoe meer mensen ook ontevreden zijn. Dat wordt ontzettend ingewikkeld ook. Die regels zijn ook niet altijd logisch met elkaar in overeenstemming."

"Wat het onderwijs betreft, wilden wij liever te voorzichtig starten dan niet starten. Er was afgesproken om dat te herevalueren, maar dat is inderdaad allemaal in een stroomversnelling gekomen. Wij hadden dit ook liever met meer voorzichtige consultatierondes gehad. Maar als je daartussen allerlei communicatie hebt, dan kan niemand nog volgen."

Op de vraag van Annelies Beck of het dan "te gretige politici zijn die altijd willen communiceren", antwoordde Vlieghe lachend: "Dat laat ik voor uw rekening". "Maar ik steek niet onder stoelen of banken dat ik niet gelukkig ben met die onduidelijke communicatie, dat is niet goed. Je mag evolueren en bijstellen, maar dan liefst in heel goed overleg met het terrein (het onderwijsveld, red.), en niet om de twee dagen." 

Bekijk hier het volledige gesprek met Erika Vlieghe in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Franse premier: "Willen grenzen met andere Europese landen openen vanaf 15 juni"

Frankrijk wil graag de grenzen met andere Europese landen openen vanaf 15 juni. Dat heeft premier Édouard Philippe aangekondigd. "Frankrijk staat positief tegen de heropening van de grenzen als de volksgezondheid het toelaat", zei hij. Er zal wellicht niet met een quarantaine worden gewerkt. “Al passen we wel het principe van de wederkerigheid toe als andere Europese landen hun grenzen sluiten of een quarantaine opleggen aan de Fransen.”

Ondertussen is ook duidelijk dat Frankrijk de coronamaatregelen in eigen land vanaf volgende week dinsdag gaat versoepelen. Zo gaan cafés en restaurants weer open in gebieden waar het virus onder controle is, de zogenoemde "groene zones". Er zullen maximaal 10 personen aan één tafel mogen zitten, en tussen de tafels zal er een afstand van 1 meter moeten zijn. De Fransen zullen ook weer vrij mogen rondrijden in het hele land en de parken gaan weer open. 

Lees hier meer:

Klimaatconferentie in Glasgow zal plaatsvinden van 1 tot 12 november 2021

De internationale klimaatconferentie in Glasgow, die normaal in november dit jaar zou plaatsvinden, is uitgesteld naar november 2021 en zal dan plaatsvinden van 1 tot 12 november. Dat hebben de organisatoren bekendgemaakt op Twitter. 

Pleziervaart in Vlaanderen vanaf morgen weer toegelaten

Vanaf morgen zal de pleziervaart in Vlaanderen weer mogelijk zijn mits het respecteren van een aantal voorwaarden. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Sinds 11 mei was watersport, onder bepaalde voorwaarden, al weer mogelijk. 

"Onze waterwegen zijn ook tijdens de coronaperiode hun economische functie ten volle blijven vervullen", zegt Peeters. "Naast de beroepsvaart krijgt nu ook de recreatieve vaart weer ruimte op het water, wat tegemoet komt aan de verzuchtingen van de sector."

Ook hier moet er minstens 1,5 m afstand blijven tussen elke persoon, behalve tussen personen die onder hetzelfde dak wonen.

Een aantal activiteiten blijven nog verboden: vaartochten met schipper, evenementen, groepsactiviteiten (uitgezonderd regelmatige trainingen en lessen), wedstrijden en competities. Ook reizen vanuit of naar het buitenland of door buitenlandse wateren (o.a. Westerschelde, delen van het Kanaal Gent-Terneuzen, de Maas) kunnen niet.

Sociale partners vragen verlenging tijdelijke werkloosheid tot eind augustus

Vakbonden en werkgevers vragen de regering om een aantal corona-steunmaatregelen tot eind augustus te verlengen voor werknemers en bedrijven.

Wie tijdelijk werkloos is door de coronacrisis, krijgt nu een hogere uitkering. Wie tijdelijk werkloos is en wil bijklussen in de landbouw, behoudt drie vierde van zijn uitkering. Wie volledig werkloos is, ziet zijn uitkering voorlopig niet dalen, maar bevroren. En wie minder wil werken om voor de kinderen te zorgen, krijgt extra ouderschapsverlof, maar ook een hogere uitkering. 

Midden juni bespreken bonden en werkgevers de mogelijke verlenging tot het eind van het jaar. "Dan zullen we een beter zicht hebben op de economische situatie", voegt VBO-voorzitter Pieter Timmermans toe.

De beslissing van de Groep van 10 zal overgemaakt worden aan de federale regering. Die moet dan beslissen of ze de sociale partners volgt.

Zomer zonder kermis?

Weinig volkser en vermakelijker vertier dan de kermis. Van stadsfoor tot dorpskermis, of we deze zomer in de botsauto’s kunnen of eendjes mogen vissen, blijft tot nader order gissen. Bij de foorkramers knaagt de onzekerheid. 

Bekijk de reportage uit "Terzake": 

Videospeler inladen...

Belgen dromen al opnieuw van vakantie in Frankrijk

Frankrijk is de populairste vakantiebestemming voor de Belgen. Heel veel mensen zijn dus erg blij nu de kans groter lijkt te worden dat hun vakantie bij onze zuiderburen zal kunnen doorgaan. VRT NWS sprokkelde al een paar reacties.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen