Hoe vang je een ontsnapte kangoeroe? "Ze lopen 50 km per uur en springen 3 meter hoog"

In Deurne is een ontsnapte kangoeroe al dagen spoorloos. De Antwerpse politie kon het beestje meermaals omsingelen maar niet vangen. "Met veel mensen een wallaby opjagen is geen goed idee", zegt Sarah Lafaut van Zoo Planckendael op Radio 2 Antwerpen.

Hoe vang je een ontsnapte kangoeroe? Die vraag stelt heel Deurne zich nu er voor de tweede keer op een maand tijd een wallaby is ontsnapt.Ā  De Antwerpse politie kon het dier enkele keren omsingelen maar telkens was de kangoeroe de agenten te slim af. "Dat verbaast me niet", zegt Sarah Lafaut van Zoo Planckendael in "Start Je Dag". "Wallaby's zijn enorm snel en wendbaar. Ze halen snelheden tot 50 kilometer per uur. Als ze in het nauw gedreven worden springen die kleine kangoeroes gemakkelijk twee tot drie meter hoog."

De Antwerpse politie zette zelfs het snelleresponsteam in om het dier te vangen. "Alle begrip voor de goede wil van de politie, maar het is geen slim idee om een kangoeroe met veel mensen te omsingelen. Die dieren zijn snel bang. Zien ze een grote groep mensen dan nemen ze nog sneller de benen."

Grijp de wallaby bij zijn staartbasis en duw hem op de grond

Sarah Lafaut

Grijp ze bij de staart

Hoe moet het dan wel? "Ik zou het dier vooral heel rustig benaderen. Kijk de kangoeroe niet aan en focus op een punt in de verte naast het dier. Wanneer je op dezelfde hoogte bent, moet je snel zijn. Grijp de staartbasis van de wallaby en duw hem tegen de grond. Zo heb je de grootste kans dat het dier niet weg kan lopen", zegt Lafaut. Ze roept mensen op om dit vooral niet zelf te proberen. "Schakel de hulp in van specialisten. Wallaby's zijn niet zo groot maar erg sterk, kunnen krabben en hebben scherpe snijtanden."Ā 

Dode kangoeroe?

De overlevingskansen van de ontsnapte kangoeroe zijn volgens Lafaut eerder beperkt. "Voedsel zullen ze wel vinden want wallaby's zijn grazers. Hun grootste vijand is het verkeer. De dieren zijn helemaal niet gewend aan auto's. De kans dat de wallaby overreden wordt, is dus groot. Laten we hopen dat de kangoeroe snel gevangen wordt."

Meest gelezen