Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Weyts: ‘Als honderdduizenden kinderen weer naar school kunnen, is mij dat alle kritiek waard’

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).Beeld BELGA

De kogel is eindelijk door de kerk: kleuters mogen vanaf 2 juni weer naar school, de lagereschoolkinderen volgen vanaf 5 juni. Het betekent een nieuwe puzzel voor de scholen, maar het is nu tenminste veilig en doenbaar voor iedereen, zegt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).

Weyts kondigde vorige week na overleg met de onderwijskoepels, -netten en -vakbonden al aan dat het onderwijs maximaal moet kunnen heropstarten, maar dat stuitte meteen op een hoop praktisch bezwaren. Vooral de opgelegde afstandsregels dreigden een bredere heropstart onmogelijk te maken, maar voor de kleuter- en basisscholen vervalt die regel van 4 vierkante meter per leerling nu. “We leren nog elke dag bij over dit virus”, legt Weyts uit op Radio 1. “De virologen moeten ons  beschermen en zijn natuurlijk voorzichtig, maar van zodra zij een opening laten, grijpen we die ook. Ze achten het nu veilig en doenbaar, en waren bereid om versoepelingen toe te laten.”

Wanneer de klas de contactbubbel wordt, kun je terugkeren naar de klassen van voor corona, al moet je natuurlijk bepaalde regels wel blijven respecteren. Maar nu is het doenbaar om dat ook te realiseren. Leerlingen, ouders en leerkrachten staan te trappelen om terug aan de slag te gaan met de eigen klas.”

Lees ook: Vlaams onderwijstopman in Engeland: ‘Niet experimenteren met de toekomst van onze kinderen’

Weyts aanvaardt de kritiek van ouders en scholen omdat er lange tijd onduidelijkheid was. “Maar als vanaf volgende week honderdduizenden leerlingen terug naar school kunnen, is dat mij al die kritiek waard. Ik vraag vergiffenis en geef excuses aan de scholen en directies, maar we maken het nu veilig en doenbaar voor iedereen.”

De onderwijsminister vraagt ook aan ouders om de regels aan de schoolpoort te volgen. “Ouders zullen de nodige afstand moeten respecteren, en we vragen ook om in alle contacten met volwassenen een mondmasker te gebruiken. Als we er in slagen om alle scholen weer te openen, is dat dankzij het huzarenstukje van directies en leerkrachten. Respecteer hen en de afspraken dan ook.”