Direct naar artikelinhoud
Belastingen

Wat u moet weten over uw belastingaangifte: voordelen én veranderingen

Wat u moet weten over uw belastingaangifte: voordelen én veranderingen
Beeld BELGA

Twee zekerheden in een mensenleven: sterven en belastingen. En ja, het is weer die tijd van het jaar. Uw belastingbrief moet binnen, en we sommen de voornaamste wijzigingen voor u op.

1. Wanneer moet die klus geklaard zijn? 

Twee data zijn belangrijk om te onthouden: als u een papieren aangifte doet, dan moet deze binnen voor 30 juni. Wie werkt via Tax-on-web heeft tijd tot 16 juli. Wie zich niet aan de deadline houdt riskeert een administratieve boete van 50 tot zelfs 1.250 euro. Ook een belastingverhoging en een omkering van de bewijslast zijn stokken achter de deur.

Tot eind mei heeft de fiscus de tijd om een papieren aangifte te sturen. Voor Tax-on-web is de aangifte nu al beschikbaar. Die is ook grotendeels al ingevuld, en kan u vinden via MyMinfin.be. Houd uw elektronische identiteitskaart, kaartlezer en pincode bij de hand. Wel controleert u de vooraf ingevulde aangifte door de fiscus goed. Volgens een steekproef door het ACV bevat tot de helft van de aangiftes vormfouten die de belastingplichtige enkele voordelen niet automatisch gunt. Volgens de fiscus is de belastingplichtige, u en ik dus, verantwoordelijk voor een ultieme controle.

In pre-coronatijden kon u voor hulp bij het invullen terecht bij uw belastingkantoor of de gemeentelijke zitdagen. Die gaan nu niet door, maar de fiscus heeft een callcenter om u bij te staan. Dat nummer vindt u op de website of op de papieren aangifte. Voor andere praktische vragen kan u terecht bij de dienst Financiën (02/572.57.57).

De aangifte 2020 heeft betrekking op de inkomsten van het jaar 2019. Er was dan nog geen sprake van corona. Die impact zal volgend jaar wel van toepassing zijn op uw aangifte. Omdat bepaalde steunmaatregelen niet belast worden, of omdat de regeling voor de kinderopvang zal worden aangepast. Ook uw eventuele kosten voor thuiswerken houdt u beter goed bij, zodat u deze volgend jaar makkelijk kan terugvinden. Onthou dat wie de voorbije weken technisch werkloos was door corona, minder bedrijfsvoorheffing betaalde. Zeker voor de hogere inkomens zou dit kunnen betekenen dat ze belastingen zullen moeten betalen op de ontvangen uitkering. 

2. Wat zijn de grootste wijzigingen?

De Vlaamse vereenvoudigde aangifte bevat 811 codes, 18 minder dan vorig jaar. Het goede nieuws: het gros van die codes mag u overslaan. Belangrijker voor u en ik zijn de belastingschijven. Sinds inkomstenjaar 2018 zijn er nog maar vier schijven, in plaats van vijf. Elke hogere schijf heeft zijn eigen belastingtarief: 25, 40, 45 en 50 procent. Voor dit jaar (inkomsten 2019) is de bovengrens van de schijf van 40 procent opgetrokken van 22.290 euro tot 23.390 euro. Dat betekent dat een groter deel van je inkomen aan het lagere tarief van 40 procent wordt belast. Een gevolg van de taxshift.

Ook de belastingvrije som is verhoogd én vereenvoudigd. Om het even welk inkomen u hebt, de belastingvrije som is voor iedereen opgetrokken tot 8.680 euro. Toch snel een besparing van zo’n 2.200 euro, en meer als je kinderen of andere personen ten laste hebt.

Wat u moet weten over uw belastingaangifte: voordelen én veranderingen
Beeld Photo News

Bent u of iemand van uw gezin actief als vrijwilliger, weet dan dat u de forfaitaire onkostenvergoeding niet moet aangeven zolang het om maximaal 34,71 euro per dag en 1.388,40 euro per jaar gaat. Voor een aantal sectoren is dat bedrag opgetrokken, tot 2.549,90 euro per jaar. Dit geldt voor wie actief is in de sportsector, het niet-dringende ziekenvervoer of bijstand aan hulpbehoevende personen.

Ook de zogeheten bijklusregeling, waaronder inkomsten vallen voor activiteiten uit de deeleconomie en verenigingswerk, is aangepast. Daar geldt een onbelaste limiet van 520,83 euro per maand (of een jaarlimiet van 6.250 euro). Voor sommige categorieën, animatoren, scheidsrechters, sportcoördinatoren, is die maandlimiet verdubbeld.

Tot slot nog dit: heeft zoon of dochter een studentenjob, dan mag hij of zij tot 6.942,50 euro per jaar verdienen om ten laste te blijven van de gehuwde of wettelijk samenwonende ouders. Bij een alleenstaande of samenwonende ouder is dat 8.792,50 euro.

Aan de kant van de afschaffingen is de belastingvermindering voor de zogeheten ‘mama-papalening’, om een woning te renoveren, geschrapt. Ook de belastingvermindering voor renovatiekosten voor een woning die wordt verhuurd via een sociaal verhuurkantoor, wordt in het Vlaams Gewest geschrapt.

3. Waar kan ik mijn voordeel halen?

De Romeinse cijfers IX, X en XI zijn hier uw bondgenoot. In die vakken kan je immers de grootste belastingvoordelen halen.

De klassieker: uw hypotheeklening voor eigen woning. Het jaar waarin je de lening hebt afgesloten, is daarbij cruciaal, en de som van intresten en kapitaalaflossingen plus de premies van je schuldsaldoverzekering zijn de parameters om een belastingvermindering van 40 procent in Vlaanderen te krijgen.

Ook het pensioensparen levert een belastingvermindering van 30 procent van het gestorte bedrag op als je maximaal 980 euro hebt gestort. Wie kiest voor het hogere plafond van 1.260 euro wordt een vermindering van 25 procent geboden.

Vooralsnog geven ook de dienstencheques recht op een vermindering van 30 procent op een bedrag van maximaal 1.500 euro. En ook uw koters zijn een bron van belastingvermindering: het bedrag dat je voor hun opvang hebt betaald, levert een vermindering op van 45 tot zelfs 75 procent voor een alleenstaande ouder.

Er zijn nog tal van aankopen en investeringen die u een voordeel kunnen opleveren. Denk aan een energieattest voor zuinige woningen, of aan de aankoop van een elektrische (motor)fiets of auto. Doe er uw voordeel mee!