Radio 2

Hogeschool UCLL en Wouter Beke (CD&V) schenken 830 tablets en smartphones aan mensen met beperking

Vandaag schenkt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) samen met UCLL 10 tablets aan het dienstencentrum ’t Weyerke in Heusden-Zolder. Met die tablets kunnen mensen met een beperking het contact met hun familie en vrienden behouden. Dat is belangrijk, want sommige zitten nu al 10 weken in het centrum zonder bezoek.

Voor heel wat mensen met een beperking is het tijdens de coronacrisis moeilijk om contact te houden met het thuisfront. Velen van hen verblijven nu permanent in de zorgcentra. De nood aan contact met hun sociale kring is dus extra belangrijk. 

Gebrek aan contact

Minister Beke schenkt vandaag 10 tablets aan dienstencentrum ’t Weyerke. “Tijdens de coronacrisis is het missen van sociaal contact enorm zwaar. Mensen met een beperking hebben daar extra last van. Dat gebrek aan contact proberen we te overbruggen met digitale middelen, zoals de tablets.” 

De bedeling van deze tablets is in samenwerking met hogeschool UCLL. Zij hielden een bevraging waaruit blijkt dat er veel nood is aan digitale middelen. “Voor sommige is het verstandelijk moeilijk om te spreken via de telefoon, dus dan zijn tablets een nuttige oplossing. Daarbij kunnen ze ook dienen voor ontspanning,” zegt Davy Nijs van UCLL. 

De zorg gaat digitaal

Het gebruiken van tablets is niet voor iedereen even makkelijk. “Daarom zal er in dit project ook begeleiding zijn om mensen met een beperking wegwijs te maken in hun weg naar digitalisering. De tablets worden niet alleen voorzien, maar er wordt ook uitgelegd hoe je ermee moet werken,” zegt Wouter Beke. UCLL maakte er speciaal een cursus voor.

In totaal zullen er 830 tablets worden verdeeld aan verschillende instellingen. Om iedereen vlot te laten werken met de tablets, zullen ook zorgverleners een opleiding kunnen volgen. “Veel begeleiders kozen er voor om in de zorg te werken, niet in de technologie. Maar door de coronacrisis zijn ze nu genoodzaakt er mee te kunnen werken. Daarom is het nuttig als wij begeleiders kunnen opleiden,” zegt Davy Nijs. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen