Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Voorzitter expertengroep wil regel rond contact met maximaal vier personen herbekijken: ‘Systeem stoot op zijn limiet’

Erika Vlieghe.Beeld BELGA

De groep experten die onze exit uit de coronacrisis uitstippelt, wil op de volgende Veiligheidsraad woensdag de regel rond het contact met maximaal vier andere personen herbekijken. Dat heeft voorzitter Erika Vlieghe gezegd aan VRT NWS. 

Heel wat mensen vragen zich af waarom ze zich zo strikt aan die regel moeten houden, nu elke klas op school als bubbel wordt beschouwd, ongeacht hoe groot die groep is.

“We gaan nog altijd onze contacten moeten beperken, maar misschien op een andere manier en minder dwangmatig met dat getal vier”, zegt Vlieghe, die een aantal nieuwe adviezen wil formuleren. Ze wil naar eigen zeggen niet “krampachtig vasthouden” aan bepaalde cijfers. “Dat systeem stoot op zijn limiet.”

“Er is veel heisa geweest rond dat cijfer vier, we willen dat vereenvoudigen. In de aanloop van ons advies van de Veiligheidsraad van 3 juni zijn we de hele regelgeving aan het herbekijken”, aldus Vlieghe. “Doel is dat het meer bevattelijk wordt voor de mensen, én meer haalbaar. Maar we mogen zeker niet ineens weer al onze contacten openzetten. Het aantal mensen dat je ziet, moet overzichtelijk blijven. Het virus is niet weg. Als je ziek wordt, moeten je contacten immers kunnen worden opgelijst en zo nodig getest.”