angi71

Arboretum Kalmthout sproeit nauwelijks ondanks droogte: "Rosse plekken in gazon zijn niet erg"

Het arboretum van Kalmthout sproeit enkel een aantal planten die niet goed tegen de droogte kunnen. Dat doen ze slechts één keer per week, om ze in leven te houden. "Gras wordt automatisch terug groen. Je kan ook klavers ertussen zetten. Die kunnen goed tegen de droogte", zegt Bram Rammeloo van het arboretum in Start Je Dag op Radio 2.  

Ondanks de droogte doen de planten van het arboretum van Kalmthout het goed. “Alles hangt af van de plant. Er zijn er die van de droogte profiteren, zoals de rozen en de eenjarige zomerbloeier. Andere planten vinden de droogte niet zo fijn. Zij bloeien sneller uit of krijgen kleinere bloemen”, zegt Bram Rammeloo van het arboretum in Start Je Dag op Radio 2. 

Water geven ondanks droogte

De oudste planten van het arboretum hebben zich genoeg kunnen aanpassen aan de situatie. De planten die vorige winter aangeplant zijn hebben het vooral lastig. “Die geven we extra water omdat het zonde zou zijn om ze kwijt te spelen”, verduidelijkt Rammeloo. “We sproeien wel heel gericht, om zo veel mogelijk water te besparen.”

Dat water komt wel uit regenwaterreservoirs die het arboretum aanlegde. Rammeloo: “We hebben voor meer dan 100.000 liter watertanks onder de grond liggen waar we regenwater verzamelen. Zo hebben we een grote buffer aan water voor planten.”

“Als je planten een hele tijd in een vochtige omgeving houdt, investeren ze niet in lange, verre wortels”

Bram Remmeloo, arboretum Kalmthout

Het arboretum geeft maar één keer per week water aan de planten opdat ze genoeg hebben om in leven te blijven. Zo gaan ze zelf op zoek naar diepere watervoorraden. “Als je de planten een hele tijd in een vochtige omgeving houdt, gaan ze misschien ontzettend veel groeien, maar ze investeren niet in lange, verre wortels”, legt Rammeloo uit. “Dat is belangrijk voor de volgende droge periodes.”

Rammeloo raadt aan om niet elke dag je planten water te geven. Ze één keer water geven en dan een aantal dagen met rust laten zou beter zijn. Dat doe je best met een gieter of een tuinslang, om de planten individueel water te geven. 

Rosse gazon voorkomen met klavers

Rosse plekken in de graspartijen zijn geen probleem. De plekken trekken vanzelf weer weg wanneer er terug regen valt volgens Rammeloo. “Wij laten ook al het onkruid netjes tussen het gras groeien. Klavers bijvoorbeeld, kunnen heel goed tegen de droogte. Als je ze kort maait, behoud je een mooi groen vlak in de tuin.”

Meest gelezen