© RR

Vrees voor meer hinder door eikenprocessierups in Antwerpen

De provincie Antwerpen gaat haar ondersteuning aan gemeenten om de eikenprocessierups te bestrijden opdrijven, omdat de vrees bestaat dat de hinder dit jaar groter zal zijn dan de voorbije jaren. Er zijn dit jaar opvallend veel rupsen en die krijgen rond deze tijd brandhaartjes die tot irritatie en andere gezondheidsproblemen kunnen leiden bij de mens. Bovendien trekken door de lockdown veel meer mensen de natuur in.

blg

Woensdag organiseerde de provincie alvast een opleiding rond persoonlijke beschermingsmiddelen voor gemeentepersoneel. “We kijken ook al naar volgend jaar, omdat gemeenten steeds meer geresponsabiliseerd worden om de rupsen zelf te bestrijden, voor ze aannemers of brandweer en Civiele Bescherming kunnen inschakelen”, zegt Kathleen Verstraete, provinciaal expert eikenprocessierups. “Zo staan er een samenaankoop voor professionele stofzuigers en een collectieve inzameling van oude rupsennesten op de planning.”

De provincie roept op om bij de bestrijding van de rups zo ecologisch mogelijk te werk te gaan. Ze waarschuwt ook voor een nieuwe omstreden techniek waarbij plastic plakstrips rond bomen gehangen worden om rupsen te vangen. “Men denkt dat de plastic strips de hinder kunnen beperken maar dat is helemaal niet het geval”, zegt Verstraete. “De strips zijn slecht voor de biodiversiteit en ze zijn vervuilend. Een eerste kleinschalige studie op het terrein toont aan dat de strips amper rupsen ‘vangen’ terwijl heel wat andere nuttige insecten, waaronder natuurlijke bestrijders van de rupsen, wél in de strips blijven kleven.”

De provincie brengt ook zoals elk jaar de verspreiding en ontwikkeling van de eikenprocessierups in kaart zodat gemeenten weten waar er hinder te verwachten valt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER