Overlegcomité buigt zich vanavond over horeca

Wanneer mag de horeca opnieuw open?© photonews

Het overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land buigt zich vandaag vanaf 18 uur over de horecasector en het toerisme. Dat heeft het kabinet van Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) bevestigd. In de exitstrategie is de mogelijke heropening van de horeca gepland voor de derde fase, die op 8 juni ingaat.

blg

Beleidsverantwoordelijken hebben de voorbije dagen met sector overlegd over een plan voor de horeca, maar dat is nog niet afgeklopt. Vroeger dan de voorziene datum van 8 juni zullen restaurants en cafés niet opengaan, zei minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) woensdag nog in de Kamercommissie. Maar mogelijk komt er vroeger al duidelijkheid.

In principe komt de Nationale Veiligheidsraad pas op 3 juni bij elkaar om knopen door te hakken. Maar het is niet uitgesloten dat er al vroeger duidelijkheid komt, zodat de sector zich tijdig kan voorbereiden, liet ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) eerder verstaan.

Het is lang niet zeker of het overlegcomité vanavond al knopen doorhakt. In de Kamer herinnerde premier Sophie Wilmès (MR) aan de Veiligheidsraad van 3 juni over fase 3 van de exitstrategie. Ze wees erop dat er grondig overlegd wordt om de omstandigheden voor een veilige heropstart zo snel mogelijk te definiëren, maar dat de horeca nu eenmaal heel divers is. Wel merkte de eerste minister op dat de besprekingen vorderen en dat er bijvoorbeeld al is gepraat over een protocol met voorschriften.

Horeca: ‘Als we niets doen, kunnen tot 55.000 banen verdwijnen’

De horeca in België verloor tijdens de lockdown 9,3 miljard euro omzet. © reuters

Er bestaat een ruime consensus over een vorm van btw-verlaging in de horecasector. De vakbonden stellen zelfs voor om restaurantkosten ook voor particulieren 100 procent aftrekbaar te maken.

© Kris Van Exel

‘De kostprijs van nietsdoen is sowieso veel hoger dan alle maatregelen die wij voorstellen’, maakte Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen zich vanmorgen sterk in het parlement. Hij schetste een horrorscenario en acht het niet onmogelijk dat zonder maatregelen 40 procent van de actieve horecaondernemingen kan verdwijnen.

In dat sombere scenario zouden in de sector 55.000 van de ruim 140.000 banen arbeidsplaatsen verdwijnen. Dat gaat over vaste werknemers, en ook werknemers met een flexijob en studenten. Zelfs als ‘slechts’ een vijfde van de horecaondernemingen verdwijnt, kost dat nog ruim 30.000 arbeidsplaatsen. Horeca Vlaanderen schat het omzetverlies tot en met 8 juni al op 9,3 miljard euro in vergelijking met vorig jaar.

Verleng premies voor wie niet rendabel kan openen

Het is eigen aan sectorfederaties om doemscenario’s te schetsen om zo veel mogelijk steun binnen te halen. Maar niemand twijfelt eraan dat de horecasector een flinke duw in de rug nodig zal hebben, ook als ze na 8 juni onder strikte voorwaarden opnieuw de deuren kan openen. In een sector waarin de winstgevendheid sowieso al erg klein is, zal openen voor verschillende zaken sowieso weinig zoden aan de dijk brengen. De Caluwe pleit ervoor hinderpremies toe te kennen voor horecazaken die niet rendabel kunnen openen. Dat is een Vlaamse bevoegdheid. Hij geeft wel toe dat de maatregelen in de toekomst specifieker moeten zijn, meer in verhouding tot de omvang van het bedrijf.

Lagere btw komt eraan

Dat er een of andere vorm van btw-verlaging aankomt, lijdt nog weinig twijfel. De Zweedse partijen – Open VLD, MR, CD&V en N-VA – hebben samen een wetsvoorstel ingediend om de btw in de horeca tijdens deze crisis te verlagen naar 6 procent. Vandaag betaalt wie op restaurant of café gaat 12 procent btw op een bereide maaltijd en 21 procent op de drank. Zo’n btw-verlaging biedt de kans de prijzen te verlagen om extra volk te lokken. Horecabedrijven kunnen die extra marge ook zelf opsouperen om hun financiële situatie te versterken.

Directe aanleiding van de hoorzitting vanmorgen was een resolutie van de groenen met een aantal maatregelen. Daarin stellen zij voor een tijdelijk belastingkrediet toe te kennen, waarbij horecazaken een deel van de btw die ze geïnd hebben, deels terugbetaald krijgen. Groen-fractieleider Kristof Calvo liet in de Kamer meteen verstaan open te staan voor een andere btw-maatregel, zolang maar duidelijk is dat het om een tijdelijke maatregel gaat.

Ook lagere sociale bijdragen in allerlei vormen liggen op tafel.

Iedereen op kosten van de fiscus op restaurant?

Om de bourgondische Belg over de restaurantdrempel te helpen, denken sommigen aan een fiscale aftrek van 100 procent van de restaurantkosten waarvan de gebruikers het beroepskarakter kunnen bewijzen. Vandaag zijn restaurantkosten voor 69 procent aftrekbaar van de beroepsinkomsten. De horecavakbonden willen daarin nog verder gaan. Zij stellen voor de restaurantkosten ook voor 100 procent aftrekbaar te maken voor particulieren. ‘Daarmee krijgt de sector meteen een verwittiging, want iedereen zal een btw-bonnetje vragen’, zegt Frans Dirix van de christelijke vakbond ACV.

‘Oppassen: geen cowboys belonen’

Het ACV waarschuwde meteen om ‘op te passen dat het geld niet naar de cowboys gaat, die er nog altijd zijn in de sector. Het heeft geen zin met een bazooka geld in de sector te schieten, geld dat er toch niet is. We moeten garanderen dat alleen ondernemingen die de spelregels volgen ondersteuning krijgen.’

De vakbonden willen steun koppelen aan het gebruik van de witte kassa en die alleen toekennen aan bedrijven die levensvatbaar zijn. Daarnaast pleiten ze ervoor dat tijdelijke werkloosheid alleen kan toegekend worden aan bedrijven die geen gebruikmaken van flexijobs of occasionele werknemers. ‘We moeten absoluut vermijden dat vaste werknemers op tijdelijk werkloosheid worden gezet om ze te vervangen door flexi-jobbers.’

Waarom een btw-verlaging de horeca niet zal helpen

thumbnail: null
thumbnail: null