“In het ziekenhuis besteden we nog altijd veel aandacht aan het dragen van een mondmasker”, zegt hoofdverpleegkundige Tim De Cuyper. © Imeldaziekenhuis

Zwaar getroffen Imeldaziekenhuis na twee maanden strijd coronavrij: “Maar doe nu niet te zot”

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden is na twee maanden strijd coronavrij. Op het hoogtepunt van de crisis was het een van de drukst bezette Covid-19-centra van het land. “Bij de collega’s leeft een enorm gevoel van opluchting. Maar doe nu niet te zot mensen, blijf de maatregelen volgen”, zegt hoofdverpleegkundige Tim De Cuyper (37).

Sven Van Haezendonck

Meer dan 250 verzorgde coronapatiënten die opnieuw naar huis mochten. 24 overlijdens. Na acht zware weken kan het personeel van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden bij Mechelen op adem komen. De isolatie van de laatste patiënten werd opgeheven. Zij mochten woensdagavond het ziekenhuis verlaten. De schoonmaakploeg heeft hard gewerkt om de laatste afdeling helemaal te ontsmetten en letterlijk coronavrij te maken.

“Bij de collega’s leeft een enorm gevoel van opluchting. We moesten wekenlang dag in dag uit een beschermend pak aantrekken en nu voelen we ons opnieuw een beetje vrij. Al blijven we wel onze chirurgische maskers dragen”, vertelt Tim De Cuyper. Dertien jaar werkt hij ondertussen in het ziekenhuis dat op een gegeven moment tijdens de crisis een van de drukste centra in heel België was.

Tijdens de piek eind maart waren er vier afdelingen en een afdeling intensieve zorg operationeel om de strijd tegen Covid-19 aan te gaan. Artsen en verpleegkundigen verzorgden toen 97 patiënten. Van hen konden er twaalf niet meer zelfstandig ademen en dus moesten ze aan de beademing.

“Mensen die er echt niet goed aan toe waren, konden maar in beperkte mate bezoek krijgen. Dat hakte er emotioneel toch zwaar in”, zegt de hoofdverpleegkundige. Het zijn herinneringen die hem bijblijven, maar zeker ook de vele attenties en steunbetuigingen. “Van overal kwamen ze. Het mooist waren de persoonlijke attenties. Een patiënte die we verzorgden, kwam bijvoorbeeld achteraf een tekening voor ons afgeven. Dat raakt je”, vertelt Tim De Cuyper.

© Imeldaziekenhuis

Eerste golf bezworen

Begin april merkte het Imeldaziekenhuis een daling van het aantal patiënten. Vorige week telden de afdelingen nog negen patiënten. Intensieve zorg is ondertussen een week coronavrij: de laatste afdeling kon woensdagavond de deuren sluiten. De eerste golf van de crisis is bezworen. “We zijn blij dat ons ziekenhuis deze coronapiek het hoofd kon bieden. Ik ben trots op het werk dat hier verricht is”, zegt algemeen directeur Bart Pardon.

Al blijft het ziekenhuis waakzaam. Op vraag van de overheid houdt het permanent 68 bedden beschikbaar voor eventuele nieuwe patiënten. Op intensieve zorg staan er negen klaar voor het geval er een tweede golf komt. En hoewel de maatregelen versoepelen en het leven zich herneemt, waarschuwt het medisch personeel. “Doe niet te zot mensen, neem geen onnodige risico’s en blijf de maatregelen volgen. In het ziekenhuis besteden we nog altijd veel aandacht aan het dragen van een mondmasker en aan handhygïene. Het is echt belangrijk dat mensen dat ook doen”, legt Tim De Cuyper uit.