Pascal Broze

Christelijke vakbond ACV waarschuwt: "Vooraf ingevulde belastingaangiftes krioelen van de fouten"

Meer en meer belastingplichtigen krijgen een “voorstel tot vereenvoudigde aangifte”, een belastingaangifte die de fiscus grotendeels zelf al heeft ingevuld. Handig voor u én voor de overheid, en wat kan er fout gaan? Veel, zo blijkt uit onderzoek van de christelijke vakbond ACV. Fiscalisten zijn niet verwonderd, net omdat de fiscus elk jaar meer mensen zo’n aangifte stuurt.

Het ACV bekeek honderden vereenvoudigde aangiftes en ontdekte dat maar liefst 45 procent van de vooraf ingevulde gegevens fout zijn. Dat is veel. En het gaat ook niet over kleinigheden: leningen, toelagen voor mensen met een handicap, of inkomsten van een studentenjob.

In sommige aangiftes was zelfs de woonbonus niet opgenomen. Dat geeft al snel een financieel nadeel van 3.000 euro. Al gaat het zeker niet altijd over fouten die nadelig zijn voor de belastingplichtige.

Bij de FOD Financiën heet het dat er “maar” klachten komen over 10 procent van de aangiftes, maar, zegt het ACV, dat zijn mensen die zelf fouten melden. Wij hebben de aangiftes door specialisten laten uitvlooien.

Beluister hier het gesprek met Ive Rosseel, fiscaal specialist bij het ACV, in "De wereld vandaag" (en lees voort onder de audio):

Almaar meer mensen krijgen een vooraf ingevulde aangifte

Fiscalisten zijn niet verwonderd. “De overheid breidt het systeem almaar uit“, zei hoofdredacteur Pieter Debbaut van "Belastinggids 2020" in “De wereld vandaag” op Radio 1. Dat wil zeggen dat almaar meer types belastingplichtigen zo’n vooraf ingevulde aangifte krijgen. Vroeger waren dat alleen gepensioneerden of mensen met een vervangingsinkomen. 

Debbaut: “Daardoor staan er ook almaar meer inkomsten vooraf ingevuld en dat vergroot de foutenmarge.” Zo is er de gepensioneerde met een tweede verblijf bij wie het tweede verblijf niet is vermeld. Of iemand met een partner in het buitenland die daar een inkomen heeft en dat inkomen staat er niet op. Dat geeft een voordeel voor de belastingplichtige.

De belastingplichtige is verantwoordelijk, ook voor de vooraf ingevulde fouten

Leuk meegenomen, dat voordeel, denkt u, maar dat is fout gedacht. Want de verantwoordelijkheid voor de aangifte ligt bij de belastingplichtige, ook de verantwoordelijkheid voor vooraf ingevulde fouten.

Als je de aangifte indient, moet je dus ook de fouten verbeteren. Debbaut: “Als je dat niet doet, doe je in feite een foute aangifte op een voorstel dat je gekregen hebt. Dat klinkt allemaal niet logisch.”

Volgens het ACV is personeelsgebrek bij de fiscus de oorzaak van de vele fouten, maar daar is fiscalist Debbaut het niet mee eens: “We gaan toch niet terug naar het manueel invullen? Het probleem is dat alles geautomatiseerd verloopt. Ik heb niet meteen een pasklare oplossing.”

U heeft trouwens tot 30 juni om uw (al dan niet vooraf ingevulde) belastingaangifte op papier in te vullen en tot 16 juli als u dat doet via tax-on-web.

Beluister hier het gesprek met Pieter Debbaut, fiscalist en hoofdredacteur van de Belastinggids, in "De wereld vandaag":

Meest gelezen