Fernand Huts bij een vorige tentoonstelling van zijn werk, in Gent. © fvv

‘Cobramuseum’ Fernand Huts komt in Natiebuurt, maar havenbaas zelf spreekt liever van ‘depot’

Het museum met de privé-collectie van Fernand Huts dat zal focussen op zijn Cobra-kunstwerken, komt tussen de Duboisstraat en de De Waghemakerestraat, in de Natiebuurt dus. Fernand Huts licht zijn plannen toe en spreekt liever van een ‘depot’ dan van een museum. Volgens website Apache.be is de bouwvergunning voor het project er gekomen tegen het advies van de bevoegde ambtenaar.

ph, svw

Fernand Huts, die al tal van projecten rond beeldende kunst op poten zette en nu de expo Blind Date heeft lopen op meerdere Antwerpse locaties, maakte begin dit jaar zijn plannen bekend. Hij heeft zich laten inspireren door het Cobra-museum of Modern Art in het Nederlandse Amstelveen. Ook in Antwerpen wil de ondernemer nu een Cobra-initiatief opzetten. De naam Cobra verwijst naar de beginletters van de hoofdsteden waar de oprichters van deze kunststroming vandaan kwamen: Kopenhagen, Brussel en Amsterdam.

Al heeft Huts het - blijkbaar wat voorzichtig - liever over een ‘depot’. “We gaan op die plek, dus aan de Duboisstraat vlakbij ons hoofdkwartier, onze Cobra-kunstwerken onderbrengen. Hoe we dat vervolgens publiek gaan maken, dat zien we nog. In ons hoofdkwartier hebben we een formule waarin groepjes na sluitingstijd kennis kunnen maken met alles wat daar hangt. Zo’n werkwijze zou kunnen, een andere ook. We gaan nog kijken wat kan en mag.”

In de collectie van Fernand Huts is vooral werk uit de vroege Cobra-periode terug te vinden: Karel Appel, Pierre Alechinsky en Corneille. Het zal echtgenote Karine Huts zijn die zich met het dagelijks beheer zal bezig houden.

Bouwvergunning

Voor het creëren van de ruimte zullen tussen de De Waghemakerestraat en de Duboisstraat twee woningen en een aanpalend magazijn grondig worden verbouwd. Volgens website Apache.be kwam die bouwvergunning er tegen het advies in van de bevoegde stedenbouwkundige ambtenaar.

Die had zijn voorbehoud bij de inname van open ruimte en de hoogte van het project. Maar het Antwerpse schepencollege verdedigt nu de toelating: “De gebouwen in de buurt variëren al sterk in hoogte. Het toevoegen van een bouwlaag is niet van die aard dat de ruimtelijke draagkracht wordt overschreden”, reageert schepen Annick De Ridder (N-VA). Wat het innemen van open ruimte betreft, benadrukt ze dat er ook bijgebouwen worden afgebroken en zo ook extra ruimte wordt gecreëerd.

“Ik heb me hier persoonlijk niet mee beziggehouden”, zegt Huts. “Maar kan je garanderen dat alles wat we daar doen perfect beantwoordt aan alle opgelegde voorwaarden.” Huts wil meteen zijn expo’s in het Snijders&Rockoxhuis, Keizerskapel, Carolus Borromeus en het Vleeshuis in de verf zetten. “Die zijn pas weer toegankelijk. Het is heel bijzonder en uniek om die te bezoeken nu er maar weinig mensen zijn toegelaten. Dit maak je later niet meer mee.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER