Direct naar artikelinhoud
Cultuur

Oostenrijk betaalt 1.000 euro per maand Covid-19-premie aan artiesten

Cultuurminister Werner Kogler.Beeld AFP

De regering heeft een hulpfonds van 90 miljoen euro opgezet om de ongeveer 15.000 artiesten te helpen in de tweede helft van dit jaar.

en


“We beseffen dat de disruptie van het cultuurleven langer zal duren dan één of twee maanden”, zo zei minister van Cultuur Werner Kogler op een persconferentie in Wenen.

De aankondiging komt een dag nadat minister van Financiën Gernot Bluemel had bekendgemaakt dat hij 25 miljoen euro had vrijgemaakt voor filmproducties die zijn stopgezet tijdens de coronacrisis.

De Oostenrijkse coalitie van Groenen en Conservatieven heeft zich de afgelopen dagen gebogen over scenario’s om het culturele leven in het land een steun in de rug te geven na de lockdown nadat een groot aantal artiesten had geklaagd dat ze vergeten worden, en dat terwijl een reeks andere sectoren mag heropenen.

Ulrike Lunacek, de Groene staatssecretaris voor Cultuur, stapte vorige week zelfs op onder de kritiek. Ze werd vervangen door Andrea Mayer, een van de topambtenaren bij het ministerie van Cultuur.