Direct naar artikelinhoud
InterviewMichel Vandenbosch

Michel Vandenbosch (GAIA) over kater Lee: ‘Euthanasie is disproportioneel’

Michel Vandenbosch schaart zich met GAIA in de rechtbank achter katje Lee en eigenares Selena Ali.Beeld Saskia Vanderstichele

De Antwerpse rechtbank moet stilaan beslissen over het lot van katje Lee, de Peruviaanse straatkat die het FAVV als een potentiële verspreider van rabiës beschouwt. Michel Vandenbosch, die met GAIA betrokken partij is, pleit voor genade in plaats van een spuitje.

Wat staat er te gebeuren in de rechtbank vrijdag?

“Twee weken geleden is de zaak ingeleid, nu zal er gepleit worden door de diverse partijen. Het FAVV (het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, MIM) wil de kater laten inslapen, maar GAIA, het Vlaamse Gewest en de eigenares, Selena Ali, verzetten zich daartegen. Een uitspraak zal nog niet vallen, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat de rechtbank zal oordelen dat het doden van katje Lee disproportioneel is. Volgens de Europese verordening is euthanasie een last resort, terwijl er met een beetje goede wil andere maatregelen zijn.”

Er leek nochtans een compromis in de maak: Selena Ali zou het vliegtuig zou nemen naar Peru om de quarantaine van Lee volgens de voorschriften van het FAVV te laten verlopen, maar dat weigeren de Peruviaanse gezondheidsautoriteiten nu. Dan zijn er toch geen opties meer over?

“Het FAVV verkoopt halve waarheden. SENASA, het Peruviaanse FAVV, heeft die terugkeer geweigerd op basis van de documenten die zijn opgestuurd. De papieren waren niet in orde, en dat komt om dat het FAVV niet het juiste exportcertificaat heeft afgeleverd. Zo blijven we natuurlijk in cirkeltjes ronddraaien. De eigenares ziet het nochtans zitten om de kater naar Peru te vergezellen en daar de correcte wachttijd te respecteren.”

“In Nederland voorziet men voor zulke gevallen trouwens quarantaine in eigen land. Ook voor die oplossing ligt het FAVV trouwens dwars, omdat er zogezegd in België geen faciliteiten zijn waar een kat in quarantaine kan. Die zijn er wel, alleen zijn ze nog niet erkend. En ook dat is weer een taak van het FAVV. In Zaventem is er nochtans een gloednieuwe quarantaineruimte, die eerder in februari al is gebruikt zodat een aantal katten konden terugkeren naar Qatar. Toen was die toestemming er dus wel.”

Feit blijft dat heel wat experten katje Lee als een risico voor de volksgezondheid beschouwen. Rabiës is een dodelijke ziekte.

“Wij zijn niet over één nacht ijs gegaan. Mocht het diertje één symptoom hebben vertoond, dan kon het niet blijven leven. Maar het diertje is geïmmuniseerd en heeft geen rabiës, anders was het al lang overleden. Dat toont een rapport van het voormalig afdelingshoofd van Sciensano (Bernard Brochier, MIM) trouwens zwart op wit aan. Ook de decaan van de dierengeneeskundige faculteit van de Universidad Nacional Mayor de San Marcos in Peru, zegt dat het dier geen rabiës kan hebben. In de stad Cusco, waar Lee vandaan komt, is de laatste dertig jaar geen enkele kat met rabiës aangetroffen.”

Bent u geschrokken van de commotie die dit dossier heeft teweeggebracht?

“Ik kan niet verhullen dat ik liever een serener debat had gezien. Het FAVV heeft de paniek en de angst mee gevoed, terwijl sympathisanten van het katje de voorbije weken, ook in deze krant, zijn weggezet als een bende nitwits die zich laten leiden door overdreven emotionaliteit. Die sfeervorming aardt blijkbaar goed in de huidige crisissfeer.”