Selena Ali twee weken geleden bij de rechtbank. © Jan Van der Perre

Kat-en-muis-spel rond katje Lee: vandaag beslist rechtbank over het lot

Bezegelt de rechtbank in Antwerpen vrijdag om 10.00u het lot van kat Lee? Het FAVV (Federaal Voedsel Agentschap), dierenrechtenorganisatie GAIA en de advocaat van Selena Ali betichten elkaar onderling van het opzettelijk verspreiden van foutieve informatie.

Kristin Matthyssen

Het FAVV eiste twee weken geleden de dood door middel van euthanasie van de illegaal uit Peru ingevoerde kitten Lee. Studente Selena Ali uit Stabroek adopteerde de kitten in Cuzco in een kattencafé, liet die daar vaccineren maar door de corona-uitbraak nam ze samen met haar kat de laatste repatriëringsvlucht naar België terug. Normaal had de kat drie maanden in quarantaine moeten blijven in Peru om rabiës of hondsdolheid uit te sluiten.

Op 15 mei stelde de rechter de zaak twee weken uit. De verdediging stelt intussen voor om Selena samen met haar kat terug naar Peru te laten reizen op eigen kosten, zodat ze daar de quarantaine kan uitzitten. De ‘straatkat’ blijkt intussen eigenlijk ook de kitten van een huiskat te zijn. Zo werd de moeder van kitten Lee getraceerd. Volgens het FAVV weigert Peru echter de kat terug te nemen omdat die niet met de juiste papieren werd ingevoerd in België. GAIA zegt dat het FAVV doelbewust gedateerde verkeerde documenten doorgestuurd heeft naar Peru. Zo zou een exportcertificaat voor het Peruaanse voedselagentschap Senasa van maart zijn overgemaakt, toen het dier van Peru naar Europa overgebracht werd. “Maar zo’n certificaat is slechts vijftien dagen geldig”, zegt Kim Vandenbroucke, persverantwoordelijke van­ ­GAIA. “Bovendien gaat het nu niet om export, maar om import in Peru.” De advocaat van Ali, Anthony Godfroid, zou intussen aan Senasa evenwel de “nodige documenten” overgemaakt hebben. “We denken dat Senasa nu wel de toestemming zal verlenen”, zegt GAIA.

Het FAVV betwist dat het opzettelijk verkeerde documenten doorstuurde naar Peru en noemt de aantijging lasterlijk. “Om een kat naar een derde land te zenden is een officieel gezondheidscertificaat nodig. Aangezien de kat illegaal en zonder de nodige officiële documenten uit Peru is ingevoerd kan een dergelijk certificaat niet afgeleverd worden”, aldus woordvoerder Hélène Bonte van het FAVV.

“Het FAVV kan dit gezondheidscertificaat afleveren”, riposteert Godfroid, die intussen getuigenissen verzamelde van gelijkaardige gevallen. “Zo is er de zaak uit 2014 van een husky die in Malaga in een Spaanse dierenwinkel werd gekocht en bij nazicht door een dierenarts in Hoboken niet gevaccineerd bleek tegen hondsdolheid. De eigenaar kreeg de keuze om zijn husky te laten inslapen, terug te sturen naar Spanje of hier zes maanden in quarantaine te houden. Hij koos voor dat laatste. In de regio Malaga zijn er nog gevallen van rabiës geweest in die periode. Met twee maten en twee gewichten werken valt niet te verantwoorden.”

De voorbije twee weken steunden viroloog en rabiësexpert Steven Van Gucht en wetenschapper Dirk Draulans de eis tot euthanasie, omdat hondsdolheid veel dodelijker is dan bijvoorbeeld Covid-19.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER