Protesten tegen politiegeweld lopen uit de hand: politiekantoor in brand, zeven mensen beschoten

Betogers die op straat kwamen naar aanleiding van de dood van George Floyd bij een hardhandige arrestatie, hebben in de Amerikaanse stad Minneapolis een politiekantoor in brand gestoken. Dat meldt The New York Times. Bij gelijkaardige protestacties in Louisville, in de staat Kentucky zijn ook zeven mensen geraakt door kogels. Wie die schoten gelost heeft, is nog niet duidelijk.

adb

© REUTERS

Donderdagavond plaatselijke tijd is protest tegen politiegeweld opnieuw ontaard in rellen in Minneapolis. Betogers gooiden aan het politiekantoor vuurwerk en andere objecten naar agenten, die op hun beurt projectielen afvuurden. Uiteindelijk verlieten de agenten het kantoor in hun voertuigen. Betogers klommen over hekken, braken ruiten en staken het gebouw daarna in brand. Ook winkels in de buurt werden in brand gestoken.

Op verschillende plaatsen in het land wordt geprotesteerd sinds een video opdook van het overlijden van de zwarte man George Floyd. Een blanke politieagent hield zijn knie minutenlang op Floyds nek, zelfs nadat hij het bewustzijn verloor. Het protest mondde al meermaals uit in rellen.

LEES OOK. Politiegeweld tegen zwarten lokt opnieuw zwaar protest uit

In Minneapolis werden de voorbije dagen al winkels geplunderd en in brand gestoken. Gouverneur van de staat Minnesota Tim Walz heeft intussen de nationale garde gemobiliseerd. Hij riep donderdag een noodtoestand uit voor Minneapolis en omliggende gebieden.

© AFP

Schoten bij ander protest

Tijdens protest tegen politiegeweld op een zwarte vrouw zijn donderdagavond (plaatselijke tijd) in de Amerikaanse stad Louisville (Kentucky) zeven mensen door kogels geraakt.

LEES OOK. Slapende aspirant-verpleegster (26) doodgeschoten door agenten in Louisville

Mensen waren op straat gekomen om te protesteren tegen en gerechtigheid te eisen voor het door drie blanke politieagenten doodschieten van een zwarte vrouw in haar woning in de maand maart.

Volgens een politiewoordvoerster begon het protest vreedzaam, maar escaleerde het.

Kogels raakten zeven mensen, één van hen is er erg aan toe.

De politie zegt dat het nog te vroeg is om uit te maken wie heeft geschoten.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer