Videospeler inladen...

Urenlange hinder op E17 in Gentbrugge door gekantelde vrachtwagen met koeien

Op de E17 in Gentbrugge in de richting van Kortrijk is afgelopen nacht een vrachtwagen volgeladen met koeien gekanteld. In de staart van de file die ontstond, gebeurde later een tweede ongeval met vrachtwagens. Het takelen van de gekantelde vrachtwagen verliep moeizaam, maar rond de middag kon het verkeer weer vlot doorstromen.

De vrachtwagen reed vanmorgen, rond kwart voor drie, in op een werfzone. De truck volgeladen met koeien kantelde, en raakte zwaar gehavend door het ongeval. In totaal vervoerde de vrachtwagen 32 koeien. 13 dieren overleefden het ongeval niet. De nog levende koeien werden overgeladen in een andere vrachtwagen, wat veel tijd in beslag nam.

Het verkeer op de E17 moest lange tijd over één rijstrook. De file groeide aan, om 6 uur vanmorgen stond er al 5 kilometer file, vanaf Destelbergen. Net voor 7 uur gebeurde in de staart van de file een tweede en relatief zwaar ongeval met twee vrachtwagens. Daar zat één van de twee vrachtwagenchauffeurs gekneld in zijn cabine, die bevrijd moest worden door de brandweer. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Speciaal team en dierenarts ter plaatse

De brandweer van Gent was bij de truck om de koeien te bevrijden, samen met een "Redden van dieren"-team en een dierenarts. Dat vertelde sergeant Koert Van Kerckhove bij "Start je dag" op Radio 2 Oost-Vlaanderen: "Toen we vannacht aankwamen, was de truck nog afgesloten en waren er nog geen dieren ontsnapt. We zijn dan begonnen met de dieren één voor één naar een nieuwe vrachtwagen te brengen. De dode dieren werden geborgen." Voor de brandweer is dit geen gewone taak: "We doen dit niet vaak, maar worden wel goed ondersteund door een speciaal team en een dierenarts. En die mensen weten wat ze doen." 

"Hou u aan de snelheid en kijk goed uit"

Naar aanleiding van het tweede ongeval, waarbij een vrachtwagen inreed op de staart van een file, doet commissaris Geert Allemeersch van de federale wegpolitie een oproep naar alle weggebruikers: "Hou u aan de snelheid en kijk goed uit. Veel mensen volgen hun gps als ze rijden, of een app die aangeeft waar er files zijn. Maar de informatie die ze geven, komt niet altijd overeen met de situatie op de weg. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een app zegt dat er over 5 kilometer een file is, terwijl die file intussen is aangegroeid en al over 500 meter begint. Daarom is het belangrijk dat je als weggebruiker goed oplet, en altijd naar de situatie op de weg kijkt. Zeker als er wegwerken zijn."  

Videospeler inladen...

Meest gelezen