Direct naar artikelinhoud
Verenigde StatenUpdate

Nieuwe beelden van arrestatie George Floyd tonen dat er drie agenten op stikkende man zaten

In Minneapolis werd een politiecommissariaat in brand gestoken, uit woede over de dood van George Floyd.Beeld EPA

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de fatale arrestatie van een zwarte man in de Amerikaanse stad Minneapolis. De 18 seconden durende video is vanuit een ander perspectief opgenomen en toont hoe maar liefst drie politieagenten bovenop de 46-jarige George Floyd zitten, terwijl die smeekt om zijn leven. Een vierde agent kijkt toe. President Donald Trump noemt de demonstranten die de hardhandige arrestatie aanklagen intussen ‘uitschot’.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@girl_you_gotta_heal) op

Floyd werd maandagavond opgepakt. Tijdens de interventie duwde een van de aanwezige agenten acht minuten lang zijn knie op de nek van de man waardoor die geen adem meer kreeg. Tot Floyd het bewustzijn verloor. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Beelden die kort na de feiten gedeeld werden op sociale media, toonden de agent die de keel van Floyd dichtduwde en een tweede agent die toekeek. “Alsjeblieft”, kon je de wanhopige man horen smeken. “Ik kan niet ademen, mijn buik doet pijn, mijn nek doet pijn.”

De nieuwe beelden, die door de Amerikaanse nieuwszender ABC News onderzocht werden, lijken de feiten te tonen van aan de andere kant van de straat. Daardoor zie je ook wat er zich áchter de politiewagen afspeelt. Niet alleen wordt de keel van de man dichtgeduwd, er blijken nog twee andere agenten op de man te zitten. Ook op deze beelden hoor je de man voor zijn leven smeken.

In totaal werden vier agenten die bij het incident betrokken waren ontslagen, hoewel maar twee agenten op eerdere beelden te zien waren. De nieuwe beelden gooien daar dus nieuw licht op. De politie van Minneapolis heeft zelf nog niet gereageerd op de nieuwe video.

Een soldaat van de nationale garde richt zijn geweer op de demonstranten in Minneapolis.Beeld EPA

Honderden mensen demonstreren intussen al enkele dagen en nachten in de straten van de stad om het politiegeweld tegen zwarten aan te klagen. De familie van de gestorven man en de autoriteiten hebben opgeroepen om dat vreedzaam te doen, maar op verscheidene plaatsen liep het protest al helemaal uit de hand. Er werden al verscheidene winkels in brand gestoken en geplunderd. Daarbij kwam zelfs iemand om het leven. Ook een politiecommissariaat werd in brand gestoken. De aanwezige agenten moesten volgens lokale media vluchten.

Woede groot

Met het snelle ontslag van de agenten en de oproep van de burgemeester om de agent aan te klagen, probeerde het stadsbestuur te voorkomen dat de zaak uit de hand zou lopen. Bij soortgelijke incidenten in andere steden traden de autoriteiten de afgelopen jaren niet zo voortvarend op. Maar de rellen laten zien dat de woede over de behandeling van Floyd groot is.

De politie zette traangas en rubberen kogels in om de demonstranten uit elkaar te drijven, maar dat voorkwam niet dat de zij het politiebureau konden bestormen. Ook de inzet van 500 soldaten van de Nationale Garde van de staat Minnesota door gouverneur Tim Walz was olie op het vuur. Walz zei dat hij achter vreedzame demonstraties staat, maar dat hij de vele vernielingen die ook al woensdag waren aangebracht niet kon tolereren.

Twitter bericht wordt geladen...

Donderdag bood de politiecommissaris van Minneapolis zijn excuses aan voor de dood van Floyd. “Wij hebben bijgedragen aan een tekort aan hoop”, aldus Medaria Arradondo. “Ik bied mijn excuses aan voor de pijn, de schok en het trauma dat de dood van Floyd heeft veroorzaakt bij de familie, zijn geliefden en de gemeenschap.”

Een man houdt een foto omhoog van de omgekomen George Floyd.Beeld AP

Andere steden

Ook in steden als New York, Denver, Albuquerque en Louisville ging het mis en kwam het tot clashes tussen demonstranten en de politie.

Van alle Amerikanen lopen zwarte mannen de meeste kans om te worden gedood door de politie. Voor hen is het risico één op duizend, tweeënhalf keer zo hoog als voor witte mannen. Politiegeweld is daarmee met name voor jonge zwarte mannen een van de belangrijkste doodsoorzaken in het land. Dat blijkt een onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd door wetenschappers van drie Amerikaanse universiteiten, waaronder de Rutgers-universiteit.