Direct naar artikelinhoud
Bart De PauwUpdate

Parket wil proces tegen Bart De Pauw: ‘Ik ben er klaar voor’

9 november 2017: in een emotionele videoboodschap maakte Bart De Pauw bekend dat de VRT hem had ontslagen.Beeld YouTube

Na meer dan tweeëneenhalf jaar onderzoek wegens belaging en elektronische overlast wil het parket van Mechelen televisiemaker Bart De Pauw (52) voor de rechtbank slepen. Dat bevestigen De Pauw en zijn advocaat. ‘Ik ben klaar voor mijn proces’, zegt De Pauw. De raadkamer buigt zich op 8 september over de vraag tot doorverwijzing.

De VRT zette in november 2017 de samenwerking met Bart De Pauw met onmiddellijke ingang stop na klachten over grensoverschrijdend gedrag. Dat maakte De Pauw toen zelf bekend via een videoboodschap. De televisiemaker benadrukte dat het niet ging om fysieke aanrandingen, maar om sms-verkeer met flirterige toon. Daarop startte het parket van Mechelen een onderzoek wegens belaging en elektronische overlast.

Meerdere actrices en (ex-)medewerkers stelden zich in de loop van dat onderzoek burgerlijke partij. Dat onderzoek is nu klaar. Het parket van Mechelen besliste zopas dat het de televisiemaker nu voor de rechtbank wil brengen. “Er is meer dan twee jaar en een half over gegaan om tot de conclusie te komen dat ik word doorverwezen. Een zware, slopende periode voor mij, mijn vrouw en mijn drie kinderen”, reageert De Pauw, die gisteren 52 werd. 

Het Antwerpse parket laat weten dat de eindvordering klaar is. “De raadkamer buigt zich op 8 september over het dossier”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

De raadkamer zal nu moeten beslissen of er effectief een proces komt tegen De Pauw. “Wij gaan ons niet verzetten tegen deze doorverwijzing. Nu komt er eindelijk een proces waarbij de debatten in alle openheid zullen worden gevoerd.”

‘We zijn er klaar voor’

De tv-maker is naar eigen zeggen opgelucht dat hij zich eindelijk zal kunnen verdedigen. “Wij zijn er klaar voor. Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld. Anoniem kan er veel verteld worden, maar straks in de rechtszaal zullen al die burgerlijke partijen hun aantijgingen persoonlijk moeten komen uitleggen en worden hun verklaringen controleerbaar.”

Zijn advocaten zeggen dat Bart De Pauw niet verder zal reageren: “Wij willen dat de rechtszaak op een faire en serene manier kan gebeuren. Het zou fijn zijn dat de media zich aan de feiten zouden houden”.

Identiteit slachtoffers

Het is ook afwachten wat de slachtoffers zullen doen als er een proces zou komen. Zullen ze zich burgerlijke partij stellen? Zullen ze een schadevergoeding eisen? Zullen ze zelf getuigen? En zullen ze dat in persoon doen in de rechtbank? 

Feit is dat Bart De Pauw nu met zekerheid te weten zal komen wie achter de anonieme klachten tegen hem zat. De vrouwen zijn immers ondervraagd,d su hun namen zitten in het dossier. 

Ook de tegenpartij is klaar voor het proces, meldt advocate Christine Mussche, die de vrouwen verdedigt die hem beschuldigen. Maar volgens Mussche weet De Pauw al lang wie die vrouwen zijn. “Het is onbegrijpelijk dat Bart De Pauw het nog steeds heeft over anonieme klachten terwijl hij nu al meer dan 2 jaar, van bij aanvang van het gerechtelijk onderzoek, op de hoogte werd gebracht van onze identiteit. Wij zien de openbare terechtzitting met vertrouwen tegemoet. De inhoud van het strafdossier spreekt voor zich.“