© BELGA

Man uit Dilsen-Stokkem vrijgesproken voor hotelbezoek bij tienerprostituee

Hij riskeerde een jaar cel omdat hij werd verdacht van seks met het 16-jarige slachtoffer van een tienerpooier. Maar een 33-jarige man uit Dilsen-Stokkem werd gisteren vrijgesproken door het gerechtshof van Den Bosch, dankzij zijn volgehouden ontkenning. Een twintigtal klanten komt er vanaf met samen één dag celstraf.

Steven DE BOCK

Voor het Nederlandse openbaar ministerie was het dossier-Valkenburg een symbool in de strijd tegen tienerpooiers. Ze zouden alle middelen inzetten om niet alleen de pooier te bestraffen, maar ook de klanten die betaalden voor seks met het meisje. En dat waren er nogal wat. De 16-jarige “Kimberley” verklaarde dat ze in september en oktober 2014 vier à vijf klanten per dag ontving in hotel Botterweck in Valkenburg. Mannen - jong en oud - uit heel Nederland en het nabije buitenland. Gelokt via zoekertjes op internet. Dat allemaal omdat het moest van haar nieuwe vriend Armin A. (21).

Uiteindelijk werden meer dan zestig klanten geïdentificeerd, waaronder een 33-jarige man uit Dilsen-Stokkem. Het openbaar ministerie wilde hen veroordeeld zien tot effectieve celstraffen tot anderhalf jaar. Ze hadden immers moeten controleren of het jonge meisje wel degelijk 18 jaar was.

Maar het is finaal een tegenvaller geworden voor het openbaar ministerie. Het hof in Den Bosch was gisteren een pak milder dan de strafeis. Een twintigtal klanten werd veroordeeld tot een werkstraf in combinatie met één dag celstraf. Zware celstraffen waren volgens het hof niet opportuun omdat de mannen niet doelbewust op zoek waren gegaan naar een minderjarig meisje. “Kimberley” had zich op internet voorgesteld als “18 jaar”. Bovendien hadden ze haar niet tot seks gedwongen.

Vier beklaagden, waaronder de Limburger, werden vrijgesproken, zegt zijn advocaat Ivo van de Bergh.

Er is lang uitgekeken naar de uitspraak, als voorbeeld voor gelijkaardige zedenzaken. De persraadsheer zegt dan ook dat het hof de feiten zeker niet heeft gebagatelliseerd. “Het gaat hier om zware taakstraffen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer