Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Onderwijsexpert Dirk Van Damme: ‘Voorstander van zomerscholen, maar dat zal niet genoeg zijn’

Onderwijsexpert Dirk Van Damme: ‘Voorstander van zomerscholen, maar dat zal niet genoeg zijn’
Beeld BELGA

Dat binnenkort weer meer kinderen en jongeren naar school kunnen, is volgens Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de OESO, een goede zaak. Ook zomerscholen zijn belangrijk om achterstand weg te werken, zei hij op Radio 1. Maar nog veel belangrijker wordt het begin van volgend schooljaar. ‘Dan moeten we voor elke leerling nagaan waar hij staat.’

Vanaf 2 juni mogen de kleuters terug naar school, op 5 juni kunnen ook de kinderen van de lagere school terugkeren naar de klas. En dat is positief, zegt Van Damme. “Het is in elk geval goed dat we het schooljaar niet verloren laten gaan. Ik vond het jammer dat we hier niet meteen de kleuterscholen konden openen. We weten nu dat de overdracht van het virus bij kleine kinderen een pak minder is.”

Om de leerachterstand van de voorbije maanden weg te werken, wil de Vlaamse regering zomerscholen organiseren. “Ik ben heel erg voorstander van zomerscholen”, zegt Van Damme. “Je moet proberen om ervoor te zorgen dat je de periode van vakantie niet opnieuw een sterke breuk vormt in het leerproces. Alles wat voor continuïteit zorgt, is goed. Maar die zomerschool alleen zal absoluut niet genoeg zijn. Het is maar een kleine maatregel tegenover de opgelopen achterstand.”

September

Het belangrijkste wordt volgens hem het begin van volgend schooljaar. “Dan moeten we elke leerling afzonderlijk bekijken en een individueel traject maken om de achterstand weg te werken. Hopelijk komt er dan geen tweede golf die de scholen weer sluit. De eerste maanden van komend schooljaar kan je wat versnellen en inhalen, maar de marge in het curriculum is niet heel groot. Je kan niet verwachten dat dit volledig opgehaald wordt.”

Van Damme denkt niet dat de scholen gesloten hadden moeten worden. Al nuanceert hij meteen. “De emotionele en politieke druk was toen wel hoog, er was een zekere paniek midden maart. We wisten niet dat kinderen maar een kleine rol spelen in de verspreiding. Als je het achteraf bekijkt – en dat is makkelijk – was het niet nodig geweest.”