Direct naar artikelinhoud
Economie

Vlaamse regering gaat handelaars met financiële problemen 2 maanden huur voorschieten

Vlaamse regering gaat handelaars met financiële problemen 2 maanden huur voorschieten
Beeld Thomas Sweertvaegher

Handelaars die omwille van de coronacrisis in de problemen komen met hun huur, kunnen voortaan aankloppen bij de Vlaamse overheid. Die zal twee maanden huur voorschieten, op voorwaarde dat de verhuurder ook een of twee maanden huur kwijtscheldt.

Volgens Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) is dit ook voor de verhuurder een interessante deal: bij kwijtschelding van een of twee maanden huur krijgt de verhuurder zo zekerheid dat de volgende twee maanden het huurgeld daadwerkelijk zal betaald worden.

Economieminister Crevits: “Veel handelaars hebben de afgelopen weken hun locatie verplicht moeten sluiten of moeten die nog steeds sluiten naar aanleiding van de coronamaatregelen. De kosten voor de huur lopen ondertussen verder terwijl er weinig tot geen inkomsten zijn. Als Vlaamse overheid voorzien we nu in een lening tot maximum 35.000 euro voor huurders om de betaling van maximum twee maanden huur te kunnen doen. Op voorwaarde dat er een overeenkomst is met de verhuurder om ook een of twee maanden huur kwijt te schelden.”

De terugbetaling van deze handelshuurlening begint pas na zes maanden te lopen en moet uiterijk twee jaar na de toekenning afgerond worden. Er is een rente van 2 procent.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog