De gewassen op dit kurkdroge akker in Diksmuide komen niet aan groeien toe. Illustratie rechts: door een 'blokkade' gaan regenzones aan onze contreien voorbij.
Volledig scherm
De gewassen op dit kurkdroge akker in Diksmuide komen niet aan groeien toe. Illustratie rechts: door een 'blokkade' gaan regenzones aan onze contreien voorbij. © reuters - rv

Volgende week onweersbuien mogelijk, “maar die compenseren droogte niet”

Het kwik klimt volgende week plaatselijk naar de 30° Celsius, waarna onweersbuien mogelijk zijn. Toch compenseert dit de uitzonderlijke droogte niet, waarschuwt Noodweer Benelux.

12 reacties

  • Matthias Verbeure

    4 jaar geleden
    Mocht deze droogte aanhouden tot begin augustus dan zitten we flink in de problemen, dat zijn dan 20 kurkdroge weken of 4,5 maanden maar maximaal 3 droge maanden mag geen probleem zijn, dit valt nog op te lossen. Volgende week verwachten we zo'n 7 liter per m² verspreid op 4 dagen, plaatselijk kan dat ook 20 liter worden of niets. Wel verwachten ze nog steeds te weinig neerslag tot half juni. De laatste 2 weken van juni worden dus nog erg belangrijk voor de boeren.
  • Peter Buyck

    4 jaar geleden
    Ik denk dat het nog geen 14 dagen geleden is dat ze op het nieuws vertelden dat er massaal geïnvesteerd word in zwembaden. Zouden ze weer geld geroken hebben toch ? Het probleem van het grondwater ligt niet bij ons. Jaren heeft de regering onder één hoedje gespeeld met de bouwpromotoren en hebben ze om elke vierkante meter in te palmen alle sloten dichtgesmeten en vervangen door betonbuizen. Miljoenen liters kunnen nu niet meer in de grond trekken maar gaan rechtstreeks de riolering in.
  • Peter Buyck

    4 jaar geleden
    Het probleem ligt niet bij de mensen die hun gras beregenen met hun opgevangen regenwater. Die mensen hebben in de tijd ook hun portefeuille moeten opentrekken om die regenputten te kopen. Nu zouden ze dan scheef bekeken worden door onwetenden passeren en zien dat er water op het gazon gespoten word terwijl het regenwater is!!! In de media vertellen ze dat de regering een zwembadtaks aan het overwegen is.
  • Christine Laevers

    4 jaar geleden
    Het gaat nog zover komen dat alle gazonafval op de velden zal gelegd worden samen met oud stro om de gronden koel en vochtig te houden. Al mijn groenten liggen in het stro of gemaaid gras. Het maakt een wereld van verschil. Als ik groenten op een blote grond zie, huiver ik.
  • Erik Henderickx

    4 jaar geleden
    En iedereen maar regenwater opvangen in tanks. 5 à 10000l per stuk maal 1 miljoen in België, allemaal regenwater dat niet in de grond sijpelt.