Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Agent die knie in nek van George Floyd plaatste, is opgepakt voor doodslag

Het protest tegen het politiegeweld liep op sommige plaatsen uit de hand.Beeld EPA

De politieagent die in videobeelden te zien was met zijn knie in de nek van de zwarte Amerikaan George Floyd, is opgepakt voor doodslag. Dat melden de lokale autoriteiten. De agent, die samen met drie collega’s al ontslagen was, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van de ongewapende man.

en

Floyd werd maandagavond opgepakt. Tijdens de interventie duwde een van de aanwezige agenten acht minuten lang zijn knie op de nek van de man waardoor die geen adem meer kreeg. Tot Floyd het bewustzijn verloor. Hij overleed later in het ziekenhuis.

In nieuw opgedoken beelden van de fatale arrestatie is te zien hoe er drie politieagenten bovenop de 46-jarige Floyd zaten, terwijl die smeekte om zijn leven. Een vierde agent keek toe. De vier agenten werden ontslagen.

De agent die zijn knie in de nek van Floyd zette, is nu dus opgepakt. “De agent betrokken in de dood van Floyd, geïdentificeerd als Derek Chauvin, is in detentie geplaatst”, aldus commissaris John Harrington van het departement van civiele veiligheid van Minnesota.

Naar de drie andere agenten loopt eveneens een onderzoek. Verwacht wordt dat ook zij worden aangeklaagd.

Demonstraties

Honderden mensen demonstreren intussen al enkele dagen en nachten in de straten van de stad om het politiegeweld tegen zwarten aan te klagen. De familie van de gestorven man en de autoriteiten hebben opgeroepen om dat vreedzaam te doen, maar op verscheidene plaatsen liep het protest al helemaal uit de hand. Er werden al verscheidene winkels in brand gestoken en geplunderd. Daarbij kwam zelfs iemand om het leven. Ook een politiecommissariaat werd in brand gestoken. De aanwezige agenten moesten volgens lokale media vluchten.