Direct naar artikelinhoud
TelevisieSoaps

Thuis herbegint opnames ‘coronaproof’

Ann Pira probeert appeltje te eten op de set van 'Thuis'.Beeld VRT

Vanaf 8 juni worden er weer nieuwe afleveringen van de Eén-soap Thuis ingeblikt. Dat heeft het directiecollege van de VRT beslist, op basis van de geslaagde proefopnames begin mei. Daaruit blijkt dat cast en crew de coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad kunnen naleven.

“De eerste evaluaties na de testopnames waren heel positief: we kunnen Thuis maken op een veilige manier”, zegt producer Hans Roggen. “De scenario’s zijn coronaproof gemaakt om zo onze acteurs op een veilige manier te laten spelen. Het was een huzarenstukje om alles versneld klaar te krijgen, maar maandag 8 juni beginnen we dus met de opnames van onze afleveringen voor dit najaar.”

Sinds de coronacrisis liggen de opnames van de dagelijkse serie stil. Begin mei draaide de ploeg proefopnames om te onderzoeken of de opnames in veilige omstandigheden opgestart konden worden. Zo wordt er rekening gehouden met de anderhalve meter afstand zonder aan het verhaal te raken en kwamen er afspraken over hoe ze achter de schermen ­veilig en efficiënt kunnen werken. Hun bevindingen werden nadien gedeeld met de Vlaamse productiesector via een webinar, gevolgd door 520 sectorleden.

Bij VTM starten de opnames van de soap Familie al op 2 juni. Zij creëerden een ‘circle of trust’ tussen acteurs die wel fysiek met elkaar moeten omgaan, waarbij de bewuste acteurs een collega toelaten tot hun bubbel. Volgens de zender is dat besproken met viroloog Marc Van Ranst, die positief stond tegenover deze manier van werken. Bij VRT ziet men die aanpak niet zitten. Voor de meer intieme scènes maakt de productie gebruik van optisch bedrog. “We zullen nog wel de aanzet en de woorden tonen, maar niet meer de daden of de actie zelf”, zei Roggen eerder.