Direct naar artikelinhoud
VaccinatieNajaar

Vrees voor tekort aan griepvaccins dit najaar

Een vrouw krijgt een griepvaccin. Dreigt er straks een tekort door de toegenomen vraag?Beeld AFP

Kunnen alle Belgen die dat wensen zich dit najaar laten vaccineren tegen de griep? Het antwoord is onzeker. De corona-epidemie doet de vraag naar griepvaccins wereldwijd stijgen en dat kan ook in ons land tekorten veroorzaken. 

Het is de periode waarin overheden wereldwijd inschatten hoeveel griepvaccins ze dit jaar zullen inslaan. Omdat de productie tot zes maanden in beslag neemt, moet men vandaag al weten wat er in de herfst en winter nodig zal zijn. Doorgaans is die inschatting een standaardprocedure, maar dit jaar is de afweging moeilijker. Met een wereldwijde corona-epidemie vrezen veel landen dat de vraag van de bevolking groter zal zijn dan ooit. 

De toegenomen vraag komt voort uit het feit meer mensen zich maximaal willen beschermen tegen de griep uit vrees dat ze anders extra kwetsbaar zijn wanneer Covid-19 in het najaar een comeback maakt. De combinatie van beide ziektes kan, zeker voor kwetsbare groepen zoals bejaarden, het risico op overlijden verhogen. 

Liever uitverkocht

Ook voor overheden kan het dit najaar goed zijn dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn tegen griep. “Het kan de verwarring tussen wie besmet is met Covid-19 en met de griep inperken”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “Het lijkt mij logisch dat we dit najaar zoveel mogelijk mensen proberen te vaccineren. De vraag zal zijn: hebben we genoeg vaccins?” 

“We hebben de Hoge Gezondheidsraad eerst een advies gevraagd”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “Op basis daarvan zal ik bepalen hoeveel vaccins we moeten bestellen.” 

De situatie is echter iets ingewikkelder dan dat. Want het is nog onduidelijk of de producenten van vaccins aan de wereldwijde vraag kunnen voldoen. Farmabedrijven proberen elk jaar de vraag in te schatten, maar verkopen liever uit dan dat ze met overschotten achterblijven. Want elk jaar verplicht de WHO alle bedrijven het griepvaccin anders samen te stellen. De overschotten kunnen niet meer gebruikt worden het jaar nadien. 

Ranglijst

Dat zorgt ervoor dat veel farmabedrijven nog niet willen communiceren over wat ze aan België zullen leveren. De grootste leverancier, Mylan, weigert op de vraag in te gaan. Bij Sanofi laat men verstaan dat het “wellicht niet veel meer” zal produceren dan andere jaren. Het Britse GSK voorziet “volgend seizoen evenveel griepvaccins voor België als vorig seizoen”. 

Dat is weinig hoopvol nieuws. Vorige winter had ons land 2,8 miljoen griepvaccins ter beschikking. De aantallen lagen in lijn met de voorgaande jaren en volstonden om alle geïnteresseerde Belgen te vaccineren. Nu kan dat aantal onvoldoende blijken. “Daarom vragen we de Hoge Gezondheidsraad om een advies over wie eerst gevaccineerd moet worden”, zegt De Block. Mogelijk komt er dus een ranglijst. De meest kwetsbare groepen voor Covid-19 zullen zo goed als zeker bovenaan staat, net als het personeel in de gezondheidszorg.