Direct naar artikelinhoud
RuimtevaartLancering

Historische ruimtevlucht van SpaceX geslaagd: bekijk hier de beelden

Historische ruimtevlucht van SpaceX geslaagd: bekijk hier de beelden
Beeld REUTERS

De allereerste bemande ruimtevlucht van SpaceX is een feit. Om 21.22 uur onze tijd zaterdagavond stuurden de VS hun astronauten weer vanaf eigen grondgebied de ruimte in. Historisch, want het is de allereerste (bemande) commerciële ruimtevlucht ooit. 

en

Zo verliep de historische lancering

Video wordt geladen...

Met de succesvolle lancering boekt SpaceX een dubbele primeur. Voor het eerst vliegen twee astronauten de ruimte in aan boord van een schip van een bedrijf. Tot nog toe was elke astronaut gelanceerd door een overheidsorganisatie als Nasa (VS) en Roscosmos (Rusland).

Bovendien was het voor het eerst sinds het tijdperk van de Space Shuttle dat Amerika astronauten lanceerde vanaf het eigen grondgebied met door Amerikanen gebouwde voertuigen. Het is dus niet zo gek dat in de controlekamer een flink feest losbarstte nadat Robert Behnken en Douglas Hurley succesvol de aarde verlieten.

Film in de herhaling

De eerste paar uur voor lancering voelde alsof je een film voor de tweede keer bekijkt. Opnieuw werden de astronauten uitgezwaaid terwijl ze met een Tesla naar de lanceerlocatie reden. Opnieuw werden ze daar opgevangen door in zwart gehulde Nasa-technici met zwarte mondkapjes op - uit voorzorg vanwege de corona-situatie. En opnieuw klommen de astronauten in hun helderwitte designpakken in het spiksplinternieuwe Crew Dragon ruimteschip, waar ze vervolgens moesten wachten op het definitieve groene licht voor vertrek.

Film in de herhaling
Beeld REUTERS

Het belangrijkste verschil? De afloop. De lucht boven lanceerplatform 39A was de cruciale minuten voor lancering een stuk blauwer dan afgelopen woensdag. Al ruim een half uur van tevoren sprak men voorzichtig de verwachting uit dat het qua weer wel goed moest komen. En zo ging het ook: de Falcon 9 raket met Crew Dragon kon om 21.22 uur onze tijd, precies op het geplande moment, vertrekken.

Het platform kan daarmee een nieuw hoogtepunt toevoegen aan z’n CV vol historische ruimtevaartmomenten. Van datzelfde platform vertrokken eerder zowel de Space Shuttle-missies richting ruimte als de legendarische Saturnus V-raketten die Amerikaanse astronauten ten tijde van het Apollo-project naar de maan brachten.

Vlucht naar het ISS

De vlucht richting ISS duurt voor de astronauten aan boord van Crew Dragon zo’n 19 uur. Het is nog niet bekend hoe lang ze daar vervolgens blijven, maar de verwachting is ergens tussen één en vier maanden. De exacte verblijfslengte is afhankelijk van de technische evaluatie van de prestaties van deze proefvlucht.

Eind dit jaar en begin volgend jaar staan de eerste twee vervolgvluchten van de Crew Dragon al gepland, met vier in plaats van twee astronauten. Naast Amerikanen vliegen verdeeld over die vluchten ook een Japanner, een Fransman en een Rus mee. Rond 2022 kunnen toeristen naar verwachting zelfs een rondje om de aarde vliegen met het ruimteschip.

Ging er geen slecht weer zijn?

De US Space Force 45th Weather Squadron sprak al heel de dag over 50 procent kans op geschikte weersomstandigheden. Net voor 21 uur kwam uiteindelijk het groen licht. Indien het opnieuw niet gelukt was, dan was er zondag een nieuw lanceervenster met zestig procent kans op goed weer.

Een lancering bij slecht weer kon namelijk catastrofaal zijn. Tijdens het aftellen hielden ongeveer tien leden van het 45th Weather Squadron de omstandigheden nauwlettend in de gaten.

Wat ging er mis bij de eerste poging?

Afgelopen woensdag 22.33 uur Belgische tijd ging de Falcon-9 draagraket van SpaceX gelanceerd worden. Hoewel er regen en wolken voorspeld waren, werd tot op het laatste moment hard gewerkt aan de voorbereidingen. Ongeveer 20 minuten voor het geplande lanceertijdstip werd toch beslist dat de weersomstandigheden een veilige lancering in de weg stonden. “Safety first.”

Wie zit er aan boord?

De astronauten aan boord zijn de Amerikanen Robert Behnken en Douglas Hurley. Zij zijn nu de eerste mensen ooit die onze planeet verlieten met voertuigen van een commercieel bedrijf. Hurley was de piloot die voor het laatst een spaceshuttle aan de grond zette, de Atlantis in juli 2011. Behnken verbleef in 2008 en in 2010 in het ISS en voerde toen zes ruimtewandelingen uit.

Waren er eerder dan al onbemande vluchten via SpaceX?

De Dragons worden al een paar jaar gebruikt om onbemand het ISS te bevoorraden. In januari liet SpaceX bewust een onbemande lancering van het vaartuig mislukken, om te kijken of een bemanning in geval van nood veilig terug naar de aarde kan worden gebracht. Dat lukte. Het was de laatste test voor de geplande lancering van vandaag.

Vlucht naar het ISS
Beeld AP