Op de dijk in Blankenberge is het behoorlijk druk.

Mooi weer lokt ook dagjestoeristen naar de kust, kustburgemeesters vragen versterking voor politiekorpsen

De zomerse temperaturen hebben in dit verlengde pinksterweekend de eerste dagjestoeristen naar de kust gelokt, ook al is zo'n uitstap momenteel nog verboden. De burgemeesters van Blankenberge en Oostende benadrukken dat er absoluut geen sprake is geweest van een overrompeling in hun stad. De kustburgemeesters vragen wel een versterking van hun politiekorpsen, om de orde beter te kunnen handhaven. Intussen zet de dalende trend in de coronacijfers zich voort. Er zijn in de afgelopen 24 uur 195 nieuwe bevestigde besmettingen, 40 nieuwe ziekenhuisopnames en 14 extra overlijdens gemeld. Volg hier alle updates over de coronacrisis op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de meest recente nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Burgemeester Blankenberge: "Er komen meer mensen naar de kust, dus we hebben meer politie nodig om dit te handhaven"

Journaliste Pascale Mertens trok naar Knokke en Blankenberge. "Ik ben verrast door de taferelen die ik heb gezien. Mensen troepten samen alsof corona niet meer bestond", vertelt ze. Daphné Dumery, burgemeester van Blankenberge, bevestigt dat het bij momenten heel druk was in haar stad. "Er waren merkelijk meer wandelaars dan de voorbije dagen. Niet enkel tweedeverblijvers, ook dagjesmensen, waardoor de politie vaker tussenbeide is moeten komen. De winkelstraat hebben we een tijdje moeten afsluiten, om de circulatie te verbeteren."

Dumery wil meer politie kunnen inzetten om de orde beter te kunnen handhaven. "Er komen meer mensen naar de kust, dus er is meer politie nodig. Met alle kustburgemeesters samen hebben we gevraagd om versterking, want met ons korps alleen kunnen we de situatie niet handhaven. Donderdag valt er daarover een beslissing."

Dumery laat ook verstaan dat dagjestoerisme nog meer ontmoedigd moet worden. "We merken dat de boodschap nog altijd niet echt doordringt, vooral in het Franstalige landsgedeelte."

Bekijk hier het integrale gesprek met de burgemeester van Blankenberge:

Videospeler inladen...

De dagelijkse cijfers:

Zoals elke dag heeft het Nationaal Crisiscentrum een stand van zaken gegeeven over de coronacijfers in ons land. De cijfers blijven dalen, al worden er in ons land nog steeds nieuwe besmettingen vastgesteld. Dit zijn de belangrijkste gegevens:

  • Er zijn 195 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd, 129 in Vlaanderen, 46 in Wallonië en 20 in Brussel. Het totale aantal bevestigde besmettingen in ons land bedraagt nu 58.381.
  • De voorbije 24 uur zijn 40 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. 118 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal mochten al 15.887 mensen het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu nog 821 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis.
  • Er liggen 168 coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg. Dat is een daling met 5 patiënten.
  • In de voorbije 24 uur zijn 14 nieuwe overlijdens gerapporteerd. 8 mensen overleden in het ziekenhuis, 6 in een woonzorgcentrum. 
  • Dat brengt het totaal op 9.467 overlijdens sinds de uitbraak van het virus in ons land. Daarvan overleed 48 procent in het ziekenhuis, 51 procent in een woonzorgcentrum, 0,3 procent thuis en 0,5 procent op een andere plaats. 

Prins Joachim, besmet met het coronavirus: "Ik heb niet alle coronamaatregelen gevolgd, daarvoor mijn excuses"

Prins Joachim van België, zoon van aartshertog Lorenz en prinses Astrid, heeft in een korte persmededeling via het Spaanse persbureau EFE in het Spaans en Engels excuses geuit, omdat hij de coronamaatregelen heeft geschonden. Gisteren is bekend geraakt dat de prins positief heeft getest op het coronavirus. "Tijdens mijn reis naar Spanje heb ik niet alle coronamaatregelen gerespecteerd", aldus de prins in een schriftelijke mededeling.

"Ik betreur diep de daden die ik heb gesteld, en ik zal de gevolgen ervan aanvaarden. In die moeilijke momenten is nooit mijn bedoeling geweest om iemand te beledigen, of een manifest gebrek aan respect te tonen. Daarvoor excuseer ik mij", aldus nog Joachim.

Prins Joachim reisde op 24 mei naar Spanje voor wat hij omschrijft als "bedrijfsactiviteiten". Daarom mocht hij het land ook binnen. Volgens de Spaanse krant El Confidencial zou Joachim een feestje hebben bijgewoond in Cordoba. Over de omstandigheden van die bijeenkomst is weinig bekend. De Spaanse politie is wel een onderzoek gestart, zo staat er ook in de persmededeling.

Intussen zijn prinses Astrid en aartshertog Lorenz ook getest op het coronavirus. Ze zijn allebei niet besmet. Morgen heropent het paar mee het Atomium, een van de vele monumenten dat de voorbije weken zijn deuren moest sluiten door de coronamaatregelen.

Het is nooit mijn bedoeling geweest om iemand te beledigen, of een gebrek aan respect te tonen.

Lees hier het bericht over de coronabesmetting van prins Joachim:

Vanaf 8 juni mogen Vlaamse woonzorgcentra weer nieuwe bewoners verwelkomen

Vanaf 8 juni komt er een einde aan de "lockdown" in de Vlaamse woonzorgcentra. Vanaf dan zijn nieuwe bewoners er weer welkom. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Nieuwe opnames waren door de coronamaatregelen niet meer mogelijk sinds 12 maart, op een paar uitzonderingen na. Sinds 18 mei staat de deur van de woonzorgcentra ook weer open voor bezoek, hetzij beperkt en onder strikte voorwaarden, met respect voor de afstandsregels.

"Elke nieuwe opname van een bewoner gebeurt na advies van de huisarts, de coördinerend en raadgevend arts en de directie van het woonzorgcentrum", zegt het agentschap. Nieuwe bewoners kunnen getest worden op een besmetting met het coronavirus. De woonzorgcentra mogen de opname weigeren van ouderen die besmet zijn met het coronavirus, als er een alternatief is. 

Kustburgemeesters: "Meer tijd nodig om de komst van dagjesmensen goed te organiseren"

Dirk De fauw (CD&V), burgemeester van Brugge en voorzitter van de kustburgemeesters, benadrukt dat enkel Blankenberge en Knokke vandaag al veel dagjesmensen over de vloer hebben gekregen. "Mensen laten de teugels losser, gezien de versoepelingen op andere vlakken. Tot nu toe kunnen we dit aan. Maar als mensen massaal naar de kust komen: dat zitten we met een ander verhaal", zegt De fauw.

"We zijn nog volop bezig met de voorbereidingen van de periode na 8 juni, en vooral de zomervakantie. We hebben nog tijd nodig om de komst van dagjesmensen goed voor te bereiden. Ons telsysteem moeten we goed op punt krijgen bijvoorbeeld."

De fauw roept mensen dus op om daguitstapjes naar de kust nog even uit te stellen. "Het mag nu nog niet, en we hebben als kustburgemeesters altijd opgeroepen om de regels van de Veiligheidsraad te respecteren. Er is geen prangende reden om nu naar de kust te komen, wacht nog even. Er zijn andere mogelijkheden als je een uitstap wil doen", aldus nog De fauw, die ook aanhaalt dat de politie dagjesmensen maar moeilijk kan controleren. "Als je aankomt aan de kust met de trein of de wagen: dan is er controle mogelijk. Maar eens je aan het wandelen bent, kan de politie moeilijk aan iedereen vragen wie er een tweede verblijf heeft en wie niet."

Er is geen prangende reden om nu naar de kust te komen, dus wacht nog even. We hebben meer tijd nodig om de komst van dagjestoeristen goed te organiseren.

Dirk De fauw (CD&V), hoofd kustburgemeesters

Viroloog Marc Van Ranst: "Meer mensen aan de kust, dat is niet meteen alarmerend"

Volgens viroloog Marc Van Ranst is het niet meteen een probleem dat het verlengde Pinksterweekend niet enkel tweedeverblijvers naar de kust heeft gelokt. "De meeste mensen respecteren de afstandsregels, en vermijden de drukte liever. Mensen zijn het intussen gewend, en kunnen die inschatting best maken. Grote groepen vindt niemand leuk nu."

Van Ranst benadrukt ook dat de piek van de epidemie voorbij is. "We bevinden ons in de staart van de curve. Dit vraagt om meer flexibiliteit. Maar het virus is natuurlijk nog niet helemaal weg. Tegelijk moeten we erover waken dat we geen blijvende smetangst introduceren bij mensen."

Bekijk hier de integrale reactie van Marc Van Ranst in "Het journaal":

Videospeler inladen...

In verschillende kustgemeenten was het erg druk: "Corona bestaat precies niet meer"

Het mooie weer tijdens dit verlengde Pinksterweekend heeft veel mensen naar de kust gelokt. Terwijl in Oostende alles onder controle bleef, en de politie maar beperkt mensen moest herinneren aan de afstandsregels, trok in Knokke-Heist de burgemeester aan de alarmbel. En ook in Blankenberge was het abnormaal druk.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Dit is onaanvaardbaar: dagjesmensen mogen nog niet naar de kust komen, maar ze doen het toch. Ik heb de politie gevraagd om hard op te treden en boetes uit te schrijven. Maar het is oncontroleerbaar, we kunnen geen 2.000 politiemensen de straat op sturen.

Leopold Lippens, burgemeester van Knokke

Geen toestroom van Belgen in Nederlandse grensstad Sluis

De grote toestroom van Belgen naar de Zeeuws-Vlaamse grensplaats Sluis is er vandaag niet geweest. "Het was niet overmatig druk", zei Sancho Jansen, voorzitter van de Middenstands Vereniging Sluis (MVS). "We konden de toeloop goed aan."

Voor Jansen en andere ondernemers in Nederlandse grensregio's kwam het nieuws gisteren, dat Belgen opnieuw in Nederland mochten gaan winkelenals een grote verrassing. "Dat had wel beter gecommuniceerd kunnen worden", aldus Jansen. "We hadden de Belgische gasten pas later verwacht." 

De horeca-uitbaters in Sluis maken zich klaar voor heropening morgen. Het centrum wordt van 12 tot 22 uur autovrij, zodat de mensen voldoende afstand van elkaar kunnen houden. "Bovendien heeft de gemeente ruimte beschikbaar gesteld. Daardoor kan met respect voor de afstandsregels het aantal plekken op de terrassen toch behouden blijven."

Nicolas Maeterlinck

Loopactie ter vervanging van "20km door Brussel" haalt 60.000 euro op

Bijna 550 sportievelingen hebben deelgenomen aan de actie "#rondjekot" ten voordele van Rikolto, het vroegere Vredeseilanden. Die sportieve fondsenwerving werd georganiseerd ter vervanging van de 20 kilometer door Brussel, die door de coronacrisis werd geschrapt. 

Hoewel het evenement bedoeld was voor mensen die al ingeschreven waren voor de 20 km door Brussel, lokte de organisatie ook een nieuw publiek. "90 procent van de #rondjekot-deelnemers zou nooit meedoen aan de 20 km omdat die drempel te hoog is", zegt Jelle Goossens, woordvoerder van Rikolto. "Nu kwamen mensen in actie die tijdens de lockdown begonnen trainen met het doel om 5 of 10 km te lopen. We zagen gezinnen die samen voor 50 km gingen. Daar bovenop sponsorden enkele bedrijven hun werknemers om in beweging te komen."

Ook Belgian Cheetahs Hanne Claes en Camille Laus zetten hun schouders onder #rondjekot. Zij liepen hun rondje in Brussel, zamelden mee geld in en motiveerden anderen om zich in te schrijven. "Dankzij al die inspanningen hebben we nu uitzicht op een eindopbrengst die rond de 60.000 euro zal liggen: een enorme opsteker in deze tijden", zegt Goossens.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen