Direct naar artikelinhoud
Verenigde StatenDood George Floyd

New York onderzoekt politieoptreden bij Floyd-protesten

Een brandende politiewagen op Union Square in New York, waar betogers botsten met de politie.Beeld EPA

Justitie in de Amerikaanse staat New York gaat het gedrag van de politie bekijken bij de protesten en rellen in de stad New York de afgelopen dagen. Duizenden mensen gingen de straat op om te demonstreren tegen de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd na zijn arrestatie door de politie in Minneapolis.

Op internet circuleren inmiddels talloze filmpjes van charges uitgevoerd door de politie in diverse grote steden bij protesten. Demonstranten worden hardhandig tegen de grond gewerkt en bespoten met pepperspray.

Op een video uit New York is te zien hoe twee SUV’s van de politie op een dranghek rijden met daarachter tientallen demonstranten. Die worden door de kracht van de voertuigen naar achteren geduwd. Het is niet bekend of er gewonden zijn gevallen.

Agenten van de NYPD trekken een man van zijn fiets om hem te arresteren tijdens protesten in Brooklyn.Beeld AP

Voor zover bekend zijn tot nu toe twee doden gevallen bij de rellen. Een persoon raakte dodelijk gewond in Indianapolis door een kogel maar het is niet bekend wie die afvuurde. De politie verklaarde dat er geen schoten door het korps in de stad waren gelost. In Minneapolis werd een man doodgeschoten toen hij volgens de politie bezig was met het plunderen van een winkel. De winkeleigenaar zou hem hebben neergeschoten.

Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed en wat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden.

Beeld REUTERS

Londen en Berlijn

Bij protesten in Londen tegen politiegeweld en racisme in de Verenigde Staten zijn zeker vijf mensen gearresteerd. Op een aantal plekken in de Britse hoofdstad liepen de demonstraties uit de hand, maar over het algemeen verliepen ze vreedzaam. Het protest in Londen begon op Trafalgar Square. Daar knielden honderden mensen als teken van solidariteit. Daarna was er ook voor de Amerikaanse ambassade een demonstratie. Daar werden vijf mensen gearresteerd, drie voor het overtreden van coronaregels en twee vanwege het aanvallen van politieagenten.

Ook in Berlijn gingen honderden mensen de straat op om te demonstreren, onder meer bij de Amerikaanse ambassade. Daar scandeerden ze teksten die ook bij demonstraties in de VS worden gebruikt, zoals ‘gerechtigheid voor George Floyd’.

Maandag staat er in Amsterdam een manifestatie gepland door diverse antiracismeorganisaties uit protest tegen wat zij noemen politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU. Een gelijkaardige geplande betoging in Brussel is door de organisatoren afgelast omdat ze in strijd is met de coronamaatregelen.

Protesten in New York.Beeld AFP