Direct naar artikelinhoud
Kunst

Wereldberoemde ‘inpakkunstenaar’ Christo overleden

Christo.Beeld REUTERS

De wereldberoemde kunstenaar Christo is op 84-jarige leeftijd overleden in New York. Dat meldt zijn entourage. De Bulgaar was vooral bekend door het inpakken van allerlei grote objecten en gebouwen, zoals de Rijksdag in Berlijn.

Christo werd geboren op 13 juni 1935 in het Bulgaarse Gabrovo. In 1957 verliet hij Bulgarije, eerst voor Praag, waarna hij naar Wenen en vervolgens Genève verhuisde. In 1958 trok hij dan naar Parijs, waar hij zijn grote liefde en muze Jeanne-Claude Denat de Guillebon ontmoette. Zij stierf in 2009. Christo woonde 56 jaar in New York. Hij stierf naar verluidt een natuurlijke dood.

Twitter bericht wordt geladen...

“Christo heeft zijn leven ten volle geleefd en bedacht niet alleen het onmogelijke, maar realiseerde dat ook. De kunst van Christo en Jeanne-Claude bracht wereldwijd mensen samen in gedeelde ervaringen en hun werk leeft voort in ons hart en in onze herinneringen”, luidt het in een verklaring op zijn website.

Bedoeling is dat Christo’s nieuwste werk, het inpakken van de Arc de Triomphe in Parijs, volgend jaar nog altijd doorgaat. Het wereldberoemde monument zal van 18 september tot 3 oktober ingepakt worden.

In 1995 pakten Christo en zijn partner Jeanne-Claude de Rijksdag in Berlijn in.Beeld BELGAIMAGE