Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump: ‘VS zullen Antifa op lijst terreurorganisaties zetten’

Amerikaans president Donald Trump.Beeld REUTERS

De Amerikaanse regering zal de Antifa-beweging, een militant antifascistisch netwerk, in de VS op de lijst zetten van terreurorganisaties. Dat heeft president Donald Trump - zoals vanouds - op Twitter gezegd. Hij gaf geen verdere details. De beweging kent geen echte organisatiestructuur en hoe dit in de praktijk dan zou moeten werken, is voorlopig niet duidelijk.

Volgens Trump zijn Antifascisten, die zich sterk afzetten tegen neo-nazi’s, racisme en fascisme, deels verantwoordelijk voor de huidige rellen in de Verenigde Staten. Of zij daadwerkelijk daarbij betrokken zijn is overigens niet bekend. 

Op Twitter heeft Trump verschillende keren de Antifa-beweging beschuldigd van de rellen die deze week ontstonden tijdens protesten over de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd, die eerder op de week bij een brutaal politieoptreden in de grootstad Minneapolis het leven liet. De president verklaarde dit weekend dat de onlusten in zijn land de schuld zijn van “radicaal linkse” betogers, maar leverde daarvoor geen bewijzen.

In augustus had Trump ook al eens gezegd dat hij Antifa wilde uitroepen tot een terreurorganisatie.

Twitter bericht wordt geladen...

Trumps minister van Justitie bracht zondag een verklaring uit. “Het geweld dat wordt uitgelokt en gepleegd door Antifa en soortgelijke groepen in relatie met de rellen is binnenlands terrorisme en zal ook zo worden behandeld”, schrijft William Barr. In de mededeling stond verder dat zijn ministerie zich zal richten op het “arresteren en aanklagen van de gewelddadige onruststokers die een vreedzaam protest hebben gekaapt en de federale wetgeving overtreden”.

Terrorisme is inherent een politiek label, dat makkelijk misbruikt wordt
Hina Shamsi, ACLU

Wat in de praktijk precies de gevolgen zullen zijn van Trumps besluit is onduidelijk. Volgens sommigen is het vooral symbolisch. Niet eerder is in de VS een organisatie of beweging als binnenlandse terreurgroep bestempeld. Er bestaat ook geen specifieke wetgeving tegen het steunen van een binnenlandse terreurgroep in tegenstelling tot buitenlandse terreurorganisaties. Daarnaast is Antifa een gedecentraliseerde beweging zonder leiders.

Recht op vrije meningsuiting

“Terrorisme is inherent een politiek label, dat makkelijk misbruikt wordt”, zegt Hina Shamsi van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU.

Volgens Mary McCord, een voormalige medewerker van het Amerikaanse departement van Justitie “bestaat er momenteel geen juridische autoriteit om binnenlandse organisaties te bestempelen als terreurorganisaties”. “Elke poging tot zo’n label zou leiden tot ernstige bezorgdheden omtrent het Eerste Amendement”, aldus McCord, die zelf werkte onder de Trump-administratie. Het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet garandeert het recht op vrije meningsuiting en is ook de reden waarom extreemrechtse binnenlandse organisaties in de VS tot op heden niet als terreurorganisaties konden bestempeld worden.