© Photo News

Medicijnen flink duurder in 2017, soms zelfs tot 300%

Vanaf volgende week kan het zijn dat u stevig wat meer zal moeten betalen voor bepaalde medicijnen. De maatregelen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zorgen namelijk voor een prijsstijging. Dat meldt La Dernière Heure.

vtvn

De Block bespaart 900 miljoen euro op de gezondheidszorg, waarbij ze focust op de overconsumptie van bepaalde geneesmiddelen. Zo ontstond eind november nog commotie omdat neussprays vanaf 2017 zonder voorschrift te verkrijgen zijn en daardoor niet langer terugbetaald zouden worden. Gevolg: ze zouden duurder worden voor wie er eentje wil/nodig heeft.

Ondanks de beslissing van de minister om bepaalde neussprays alsnog op voorschrift beschikbaar te maken, blijkt nu dat bijvoorbeeld Nasonex 9,49 euro zal kosten in plaats van 1,75 euro. Vijf keer zoveel dus. De kostprijs van Avamys stijgt van 3,66 euro naar 15,04 euro. Idem: maal vijf. De neusspray van Flixonase Aqua van 3,71 euro naar 12,09 euro. Een verviervoudiging.

Ook invloed op andere medicijnen

Maar ook andere medicijnen zullen duurder worden. Zoals antibiotica als Amoclane en Augmentin. Die worden voortaan voor 55% terugbetaald in plaats van voor 75%. Goed voor een stijging van 3,42 euro naar 6,84 euro. De Block wil namelijk niet alleen de overconsumptie ervan vermijden, maar ook voorkomen dat bacteriën gewoon worden aan deze middelen en dat mensen enkel medicijnen nemen als dat echt nodig is.

Dit heeft ook effect op bijvoorbeeld Pantomed, een maagzuurremmer. Een doos van 100 tabletten kost u vanaf april 34,14 euro in plaats van 9,11 euro. Bijna een verviervoudiging. “Mensen met het syndroom van Zollinger-Ellison krijgen Pantomed wel terugbetaald”, aldus De Block.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer