Spaargeld inschakelen en vriendenaandelen: dit is het Vlaamse herstelplan

Om bedrijven en ondernemingen ook op lange termijn doorheen de coronacrisis te helpen, heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) een solvabiliteitsplan klaar. Krachtlijn is het aantrekkelijk maken voor private spaarders om bedrijven te steunen. Een overzicht.

  • ‘Een wat ongewoon moment’, geeft Vlaams minister-president Jan Jambon in zijn openingswoord toe over deze persconferentie op pinkstermaandag. ‘We presenteren u vandaag een plan dat onze economie een stevige injectie moet geven. Dit moet het begin van het relancebeleid worden.’ Ter herinnering: de eerste maatregelen voor de onmiddellijke schok waren de hinderpremies en de compensatiepremies voor getroffen bedrijven en ondernemers.
  • Het Vlaams herstelplan bestaat uit vier luiken.
    • Welvaartsfonds. ‘Onze bedrijven snakken naar financiële middelen. We willen spaargelden mobiliseren om te participeren in ondernemingen’, legt Crevits uit. Concreet kunnen particulieren investeren in het fonds, waarvoor ze dan een fiscaal voordeel (2,5 procent per jaar) en interessante voorwaarden bij erfenis krijgen. Dit welvaartsfonds van 500 miljoen euro zal zich focussen op kapitaalsparticipaties bij onder meer start-ups, scale-ups, innovatiegedreven bedrijven, …
    • Achtergestelde leningen. Vlaamse bedrijven konden bij de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) al aankloppen voor een achtergestelde lening, waarbij het kapitaal pas op het einde terugbetaald moet worden. Er komt nu 500 miljoen euro bij.
    • Vriendenaandeel. ‘Met het vriendenaandeel willen we familie en vrienden aanmoedigen om aandelen te verwerven in een bedrijf, tegen een gunstig fiscaal voordeel van 2,5 procent’, zegt Crevits. Zoiets kan ook van pas komen voor een burgerinitiatief. ‘Een groep buren die een vervallen theaterzaal willen ombouwen of een groep ouders die samen investering in jeugdlokalen’, geeft de minister twee voorbeelden.
    • Waarborgen. ‘Als een bedrijf naar de bank gaat om schulden te herschikken of een nieuwe lening aan te gaan, dan staan wij met de Vlaamse regering garant voor de terugbetaling’, stelt de vicepremier. Het gaat om 100 miljoen euro voor waarborgen voor overbruggingskredieten, 300 miljoen euro voor waarborgen voor nieuwe kredieten én 3 miljard euro voor waarborgen voor grote financieringsdossiers.

Lees ook:

Meer