Direct naar artikelinhoud
Ontvoering

13-jarig kind uit Genk na 42 dagen ontvoering vrijgelaten

Archiefbeeld.Beeld Shutterstock

Een 13-jarige zoon van een beruchte familie in Genk is na 42 dagen ontvoering vrijgelaten. De federale politie Limburg heeft vannacht al verschillende verdachten gearresteerd. De bende had de jongen ontvoerd voor losgeld.

“In de nacht van 20 op 21 april vond in Genk de gewelddadige ontvoering plaats. Gemaskerde mannen braken binnen bij de getroffen familie en namen het kind met geweld mee”, vertelt procureur van het Limburgse parket Guido Vermeiren. “Het onderzoek werd gevoerd door de Federaal Gerechtelijke Politie, het parket en de politiezone CARMA. Meteen na de ontvoering werd er met 25 mensen 24 op 7 gewerkt. Op bepaalde momenten werkten er tot honderd mensen mee aan het onderzoek. Internationaal was er een goede samenwerking met Nederlandse, Franse en Amerikaanse justitiële en politionele autoriteiten. “Het kind levend terugkrijgen, was voor ons altijd het belangrijkste", zegt Vermeiren. 

De familie van wie het zoontje ontvoerd werd, was in het verleden betrokken bij drugsonderzoeken. De eerste piste waaraan het Limburgse parket dacht toen de jongen begin april werd ontvoerd, was dan ook aan een afrekening in het drugsmilieu. Bendes ontvoeren vaker (familie-)leden van een andere bende wanneer een partij drugs verloren gaat, en er een schadevergoeding wordt geëist. 

Tweemaal teken van leven

In het geval van de 13-jarige Limburgse jongen ziet het ernaar uit dat het om een zuivere criminele ontvoering om losgeld gaat. De jongen werd thuis in Genk meegenomen door een bende gemaskerde en gewapende mannen.  Wekenlang is er tussen de ontvoerders en de familie van de jongen onderhandeld. Tweemaal werd er een teken van leven gegeven van de ontvoerders. Dat resulteerde zondagnacht in een oplossing. Hoeveel losgeld betaald is, wordt niet gecommuniceerd. De jongen werd uiteindelijk vannacht iets voorbij de klok van middernacht vrijgelaten. 

Meteen na de vrijlating werden in Antwerpen en Limburg zeven verdachten opgepakt voor verhoor. Later wordt duidelijk of deze zullen worden aangehouden. Daarnaast vonden twaalf huiszoekingen plaats in onder meer Antwerpen (vier in totaal) Maaseik, Houthalen en Zutendaal. Dat gebeurde tussen 1 en 6 uur. Het kind en zijn familie kregen meteen psychologische en fysieke bijstand.

Langstdurende ontvoering

De zaak is daarmee, behalve de zaak-Marc Dutroux, de langstdurende ontvoering in de Belgische geschiedenis. De Limburgse jongen is tien dagen langer vastgehouden  dan Anthony De Clerck die in februari 1992 werd ontvoerd en 32 dagen in handen was van de daders. De federale politie Limburg en het Limburgse parket handelden met grote voorzichtigheid om het leven van de jongen niet in gevaar te brengen. Dat verklaart mee waarom de ontvoering pas zondagnacht werd opgelost. 

Aan journalisten werd gevraagd de ontvoering stil te houden om de jongen niet in gevaar te brengen. Dat embargo werd nageleefd, tot tevredenheid van het Limburgse parket.