Universiteit Gent

Grootste reuzenaronskelk van België staat in bloei in Gent, maar zonder bezoekers: “De stank merk je niet via de livestream”

De grootste reuzenaronskelk van ons land staat momenteel in bloei. De plant pronkt in de plantentuin van Gent en meet 2,46 meter. Tijdens de korte bloei van de reuzenaronskelk komt er een stank vrij die normaal heel wat nieuwsgierigen lokt. Door het coronavirus zijn er nu geen bezoekers welkom, maar de bloei van de plant kan je wel online volgen. 

Slechts om de zoveel jaar bloeit de reuzenaronskelk en dat lokt steevast heel wat nieuwsgierigen. Dit jaar bloeit de plant voor een keer zonder pottenkijkers.

Grootste exemplaar

Tuinman Herbert Everaert merkte gisteren op dat de reuzenaronskelk in bloei stond. “Ik was thuis vanop afstand aan het kijken en zag dat de bloem in de late namiddag open ging. Ik ben dan ter plaatste gegaan om de plant te meten.” De reuzenaronskelk is de grootste in ons land. “De bloem is 2,46 meter geworden en daarmee is hij nog steeds de grootste in België. De knol bloeide al eens en was toen even groot.” 

Reuzenaronskelken bloeien niet elk jaar, maar worden steeds groot. “De bloei varieert tussen 1,5 meter en 3 meter. Dit exemplaar is 2,46 meter en is dus zeker heel groot.”

Geen bezoekers

Normaal gezien lokt de bloei van de plant heel wat bezoekers maar door de coronamaatregelen mag er dit jaar niemand bij. “Jammer genoeg kunnen we nu geen bezoekers toelaten in de tuin, maar iedereen kan via de livestream meekijken”, zegt Herbert Everaert van de plantentuin. “De stinkgeur krijg je er niet bij via de livestream. Maar gisteren heb ik de geur al opgemerkt en ik kan je verzekeren dat het een hevige geur was.”

Wie nog een kijkje wil nemen moet snel zijn want de plant bloeit maar 72 uur. “In de namiddag zit het licht het mooist om te kijken. Vandaag zal de bloem nog bloeien en morgen misschien ook. Daarna is het alweer voorbij.”

Meest gelezen