AFP or licensors

Amerikaanse politie lijkt bewust de pers te viseren: tientallen meldingen van aanvallen en arrestaties

Bij de protesten de afgelopen dagen in de Verenigde Staten tegen politiegeweld lijken tientallen journalisten bewust te zijn aangevallen door de politie. Zelfs als ze zich uitdrukkelijk identificeerden als pers werden ze nog onder vuur genomen met rubberkogels of pepperspray. Verschillende journalisten werden ook opgepakt, vaak zonder grondige reden. "Dit is niet alleen laakbaar, maar ook in strijd met de Amerikaanse grondwet", klinkt het bij journalistenorganisaties.

De arrestatie van CNN-correspondent Omar Jimenez en zijn ploeg vrijdag op live televisie haalde even het wereldnieuws. Ze zouden een bevel van de politie om de plaats waar ze aan het filmen waren te verlaten genegeerd hebben, maar in de video is duidelijk te horen dat de reporter de agenten rustig vraagt waar ze dan wel naartoe mogen. Die arrestatie lijkt nu het topje van de ijsberg.

Lees verder onder de video van de arrestatie van Jimenez en zijn team:

Videospeler inladen...

De afgelopen dagen zijn tientallen journalisten en cameraploegen opgepakt door de ordediensten. In de meeste gevallen worden de opgepakte verslaggevers vrij snel vrijgelaten. Soms krijgen ze zelfs excuses.

Amerikaanse journalistenorganisaties hebben tientallen meldingen binnen gekregen over dergelijke -meestal- illegale arrestaties, want in de meeste gevallen is er geen wettelijke grond voor. En worden ze van hun vrijheid beroofd terwijl ze alleen verslag uitbrengen van de protesten.

Bekijk hier de arrestatie van een CBS-fotojournalist Tom Aviles, en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Even zorgwekkend zijn de fysieke aanvallen en bedreigingen door de politie. Tientallen journalisten, fotografen en cameraploegen zijn afgelopen weekend hardhandig aangepakt of met rubberkogels beschoten. Eén Amerikaanse fotografe is zelfs permanent blind aan een van haar ogen door een rubberkogel.

In deze tweet wordt een cameraploeg van MSNBC aangevallen door de politie terwijl ze wegwandelen, lees verder onder de tweet:

"Deze aanvallen in grote aantallen zijn niet alleen laakbaar, maar ook in strijd met de Amerikaanse grondwet", zegt Bruce Brown van journalistenorganisatie Reporters Committee for Freedom of the Press aan persagentschap Reuters.

Twee cameramannen van dat persagentschap zijn dit weekend -naar eigen zeggen- bewust onder vuur genomen met rubberkogels.

Bekijk dat in onderstaande video, en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Niet alleen Amerikaanse media worden aangevallen. Zo is bijvoorbeeld ook de Zweedse journaliste Nina Svanberg beschoten door de politie, zijn er beelden van een cameraman van de BBC die aangevallen wordt door de politie en overkomt hetzelfde een Duitse tv-ploeg.

In onderstaande tweet wordt de BBC-cameraman aangevallen, lees daaronder verder:

In deze tweet is te zien hoe een Duitse journalist van Deutsche Welle zich duidelijk identificeert als journalist, maar toch aangevallen en bedreigd wordt door de politie:

De aanvallen vinden plaats op verschillende plaatsen in het land. Ook de demonstranten vallen soms journalisten aan, dat mocht Leland Vittert van Fox News aan de lijve ondervinden.

"Het is van mijn tijd op het Tahrirplein in Egypte geleden dat ik zo bang geweest ben", zegt Vittert aan Reuters. "Eerst waren de demonstranten op dat plein blij om ons te zien, omdat hun verhaal verteld werd. Dat kantelde snel totdat we effectief als doelwit werden aanzien. We zien dezelfde overgang nu in de VS en dat is beangstigend."

Gevolg van discours Trump?

Sommigen verwijten de Amerikaanse president Donald Trump dat hij olie op het vuur gooit met zijn tweets en mensen opzet tegen de pers met zijn uitspraken over de zogenaamde "fake news"-media. "President Trump houdt een continue lastercampagne over de vrije pers", zegt Courtney Radsch van het Committee to Protect Journalists daarover aan Reuters.

Andrew Stroehlein van Human Rights Watch ziet er een combinatie in van de anti-persuitspraken van de top en "een algemene cultuur van incompetentie en gebrek aan training (red. bij de politie)". Hij noemt dat op Twitter "meer waarschijnlijk dan een gecoördineerde campagne om journalisten aan te vallen, zoals sommigen het noemen".

Lees verder onder de tweet:

Ook Radsch benadrukt dat de aanvallen niet puur te herleiden zijn tot het discours van Trump. "Al zou het helpen mocht hij zijn aanvallen tegen journalisten staken", zegt ze. Zowel de politiek als de actievoerders "willen zelf hun versie van het verhaal vertellen en willen dat rechtsreeks aan hun publiek doen". Zonder de pers of andere pottenkijkers dus.

Meest gelezen