Direct naar artikelinhoud
Ontvoeringszaak

Radicale moslims achter gijzeling 13-jarige jongen: nieuwe manier om geld in te zamelen voor gewapende strijd?

Khalid Bouloudo werd in 2015 opgepakt en vervolgd in een zaak van IS-ronselaars.Beeld BELGA

Vijf miljoen euro, of hij gaat eraan. 42 dagen lang gijzelden moslimextremisten de 13-jarige zoon van een familie van cocaïnedealers uit Genk. Zes verdachten zijn aangehouden. Een van hen is Khalid Bouloudo van een beruchte jihadgroep uit Neeroeteren.

De vorige keer dat in ons land een kind werd gegijzeld met het oog op losgeld, was op 4 februari 1992. Anthony De Clerck, kleinzoon van textielmagnaat Roger De Clerck, verbleef 32 dagen in een chalet in het Waalse Engreux. De politie kon Danny Vanhamel en ‘Jefke’ Peeters na betaling van omgerekend zo’n zes miljoen euro meteen arresteren en vond al het geld terug. Een deel ervan was verborgen in een kippenhok.

En daar houden alle vergelijkingen op. Zo tragikomisch als het toen bij momenten was, zo verontrustend was de gijzeling van de 13-jarige jongen.

42 dagen

De ontvoering gebeurde in de nacht van 20 op 21 april. “De ontvoerders kwamen ter plaatse met een gestolen voertuig, drongen gemaskerd en zwaar gewapend de ouderlijke woning binnen en namen het slachtoffer met geweld mee”, zei de Hasseltse procureur Guido Vermeiren maandag. “Er waren verschillende contacten en tweemaal was er een teken van leven. Tijdens heel deze periode stond het belang en het leven van het kind voorop. We hebben gevreesd voor het leven van de jongen.”

De daders eisten vijf miljoen euro. De gijzeling vertoont alle kenmerken van een waarin het gevraagde losgeld is overhandigd, ook al ontkent de Turks-Koerdische familie dat bij monde van advocaat Luk Delbrouck. VTM Nieuws sprak gisteravond van ‘twee droppings’ waarbij de vijf miljoen zou zijn betaald. Dat betekent dat jihadisten er bewust voor hebben gekozen om voortaan op deze manier geld in te zamelen voor de gewapende strijd. Wellicht was hun arrestatie ook vooraf ingecalculeerd.

Meer dan honderd mensen werkten voltijds aan het onderzoek. Enkele media waren op de hoogte, maar hielden hun info op vraag van het parket voor zich. De jongen kwam zondagavond iets na middernacht na 42 dagen gewoon al wandelend terug thuis, en mankeerde lichamelijk gezien niks. Hij is wel zes kilo afgevallen en werd één keer naar een andere locatie overgebracht.

Cokemiljonair(s)

“De vader van het slachtoffer is gekend voor drugsfeiten”, zei procureur Vermeiren wat droogjes.

Op 5 mei 2017 rolde de politie een drugsbende op die met zeven verbouwde auto’s vanuit de havens van Antwerpen en Rotterdam cocaïne, heroïne en xtc verdeelde in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Zweden en Hongarije. In elk van de wagens waren er langs de binnenkant met lood beklede compartimenten waar per rit tot twintig kilo drugs kon worden verstopt. De bende zou op enkele jaren zo’n dertig miljoen euro hebben verdiend. Hij werd begin 2019 veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf. Vader E.T. kreeg zes jaar en zat thuis met een elektronische enkelband.

Tijdens een huiszoeking in 2017 vond de politie in het huis van E.T. een verborgen ruimte met een hydraulisch luik in de trap. Er lag 640 gram cocaïne in en 47.000 euro cash.

Khalid Bouloudo

De federale politie arresteerde gisterochtend minder dan twee uur na de vrijlating zeven mensen in Antwerpen, Genk, Houthalen en Zutendaal. Zes van hen zijn aangehouden, een zevende kwam vrij onder voorwaarden. Het wijst erop dat de hele gijzeling permanent is gemonitord door de politie.

Een van de arrestanten is Khalid Bouloudo. Hij bezorgde Maaseik in 2004 de status van eerste gemeente die een boerkaverbod oplegde. Hij had een groepje jonge vrouwen weten te overtuigen, en ook zijn echtgenote. “En dat was pas het begin”, zucht toenmalig burgemeester van Maaseik Jan Creemers (CD&V). “Die man leeft echt totaal in een eigen wereld. Niemand krijgt vat op hem.”

Volgens hoe het er gisteravond uitzag, had elk van de zeven arrestanten banden met gekende Limburgse of Antwerpse jihadgroepen.

Khalid Bouloudo (45) is de zoon van een mijnwerker en werd in België geboren. Hij had in de jaren negentig baantjes bij de Gamma in Peer, in een koekjesfabriek en bij Nedcar. Hij werd in 2003 door het Marokkaanse gerecht opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Casablanca. Dat overkwam hem ook na de aanslagen van 2004 in Madrid. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij kwam vrij, vestigde zich opnieuw in Maaseik, en stichtte zijn eigen moskee Attawasol in Neeroeteren. Het was een afscheuring van de moskee Al Hiadya, waar de imam had uitgehaald naar vier jongeren die onder invloed van Bouloudo naar Syrië waren vertrokken. Bouhoudo zamelde toen geld en identiteitsbewijzen in, hij ging met twee vrienden ook inbreken in de Gamma.

In 2015 was Bouloudo een van de vier arrestanten in een nieuw onderzoek van het federaal parket naar IS-ronselaars. Die rechtszaak eindigde op 29 mei van vorig jaar met een zo-goed-als-vrijspraak. Een celstraf van tien jaar werd teruggebracht tot drie jaar, waardoor Bouloudo op vrije voeten bleef.

Bouloudo contacteerde kort na dit verdict de auteur van dit artikel. Het kwam tot een ontmoeting in een café in Neeroeteren. Bouloudo weigerde een uitgestoken hand met: “Neem mij niet kwalijk, maar gij zijt kuffar (ongelovige, red.).” Hij bezorgde onze redactie een kopie van het arrest en een rapport van Amnesty International. Zijn verhaal kwam hierop neer dat hij “al zestien jaar wordt gezocht door de inlichtingendiensten”. Er werd niks gepubliceerd omdat er nogal wat hiaten in het discours zaten.

De onderzoeksrechter in Hasselt heeft 48 uur om de verdachten aan te houden. Die klok is maandagochtend heel vroeg beginnen tikken.