Direct naar artikelinhoud
ExitstrategieHoreca

Allicht heropent horeca op 8 juni onder voorwaarden: ‘Dit is niet voor iedereen haalbaar’

Allicht heropent horeca op 8 juni onder voorwaarden: ‘Dit is niet voor iedereen haalbaar’
Beeld Bas Vermeer

Naar alle waarschijnlijkheid zal de Veiligheidsraad morgen beslissen dat cafés en restaurants in ons land op 8 juni mogen heropenen. Ook de toeristische sector zal die dag wellicht heropstarten.

De Veiligheidsraad – de topvergadering met onder meer premier Sophie Wilmès (MR) en de minister-presidenten van de deelstaten – zit woensdag bijeen over een volgende fase in de exit uit de lockdown. De heropening van de horeca springt het meest in het oog. Cafés en restaurants moesten ruim 80 dagen dicht blijven om het coronavirus klein te krijgen. Nu de dagelijkse statistieken al een paar weken de goede kant opgaan, is het volgens verschillende politieke bronnen tijd voor een heropening.

Het wordt een heropstart onder voorwaarden. Zo moet er steeds anderhalve meter zijn tussen de tafels of moeten ze door een fysieke wand van elkaar worden gescheiden. Personeelsleden die geen anderhalve meter afstand kunnen bewaren, zoals obers, moeten een mondmasker dragen. In cafés moet iedereen aan een tafel plaatsnemen. Tooghangen mag niet. 

Verder moeten de restaurants en cafés sluiten om middernacht en moet het gebruikte materiaal met heet water worden afgewassen. Om snel besmettingen te kunnen opsporen, zullen klanten wellicht per groep contactgegevens moeten achterlaten.

Leefbaar

“We hopen woensdag op een duidelijke beslissing”, zegt Kaatje Lucas van Horeca Vlaanderen. Vooral over het aantal toegestane klanten, per tafel en per zaak. Daarvan hangt af of het voor uitbaters financieel de moeite is om te heropenen. In Nederland ligt het maximum op dertig klanten. Cafés met terrassen mogen wel meer mensen bedienen.

Sowieso is de kans groot dat na 8 juni nog veel restaurants en cafés hun deuren dichthouden. De horecasector is divers: het gaat van de grote restaurants, die geen probleem hebben om tafeltjes meer te spreiden tot kleine cafés zonder terras. Veel steden en gemeenten voorzien extra terrasoppervlakte. 

“Er is enthousiasme voor de heropening, maar dit is niet haalbaar voor alle zaken”, benadrukt Lucas. Horeca Vlaanderen vraagt dat uitbaters die niet heropenen, kunnen blijven genieten van steunmaatregelen zoals de Vlaamse premies. Op federaal niveau staat een tijdelijke btw-verlaging (naar 6 procent) in de steigers. Die komt er wellicht tegen zaterdag.

Ook de toeristische sector staat te popelen om de zomer te redden. De deelstaatregeringen zijn het erover eens om het binnenlands toerisme te hervatten vanaf 8 juni. Normaal zal de Veiligheidsraad dit bekrachtigen. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) werkt aan online toepassingen om toeristen naar mooie plekken in eigen land te leiden.

Grenzen

De Veiligheidsraad buigt zich ook nog over de heropening van de grenzen. België stemde dit weekend niet goed af met Frankrijk over niet-essentiële verplaatsingen zoals winkelen en familiebezoeken over de grens. Door de verwarrende situatie zijn zaterdag alleen aan de grensovergang van de E19 richting Parijs ruim honderd Belgen teruggestuurd.

Een totale versoepeling komt er wellicht vanaf maandag 15 juni. Die dag willen Duitsland en Frankrijk hun grenzen voor inwoners van de Schengenzone heropenen. Bevoegd minister Pieter De Crem (CD&V) geeft nog geen extra commentaar.

Voor erediensten is er een versoepeling in de maak, misschien al deze week. “In samenwerking met de GEES-werkgroep stelden we een draaiboek op om dit zo veilig mogelijk te doen”, laat kardinaal Jozef De Kesel weten via zijn woordvoerder. Het wijwatervat aan de ingang moet bijvoorbeeld worden afgedekt. Er worden geen koorzangen gehouden.

Tot slot staat een uitbreiding van de contactbubbels op de agenda. Vandaag moet die beperkt blijven tot vier personen. Steeds meer mensen vragen zich af waarom die regel zo streng is, nu de scholen weer open zijn en de horeca en toeristische attracties straks volgen. Erika Vlieghe, viroloog en voorzitter van de GEES, staat open voor een uitbreiding, maar het is niet duidelijk tot hoeveel personen.